Politika

KOMŠIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: Očekujem da će Bećirović i Cvijanović glasati za Krišto

Za O Dnevnik govorio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Rekli ste da je za vas ključno pitanje proces NATO integracija, a programska načela o koaliranju koja su potpisali Čović, Dodik i Nikšić o tome ništa ne govore. Kako gledate na tu činjenicu?

- Mislim da se izlazilo u susret Dodiku odnosno SNSD-u, nije nikakva tajna da je on protivnik NATO puta BiH, i da jednostavno u tim razgovorima o formiranju vlasti na državnom nivou mislim da se Osmorka ponašala tako da ne kvari idiličnu atmosferu, vidjet ćemo kako će biti narednih godina. Osmorka će sa SNSD-om i HDZ-om napraviti državnu vlast, ali vidjet ćemo šta će biti sa NATO-om u narednom mandatnom periodu, ne bih volio da to ostane zaglavljeno, niti bih volio da priča o putu BiH ka NATO savezu, što jeste zaista zakonska obaveza, bar tako stoji u zakonu o odbrani, biti nešto što će pokriti prašina i što će biti zaboravljeno. Bez obzira što te stavke nema u sporazumu Osmorke, HDZ-a i SNSD-a da se to neće desiti, da će nastaviti nešto raditi na NATO putu BiH, istakao je Komšić.

Sutra će pred Vama vjerovatno biti tačka dnevnog reda izbor predsjedavajućeg Viieća ministara. Hoćete li podržati Borjanu Krišto?

- Da bi bio dodjeljen mandat bilo kojoj osobi koju kandiduje neka politička opcija ili koalicija, dovoljno je da glasaju dva člana Predsjedništva. Tu ne postoji obaveza konsenzusa, ja bih volio vidjeti da se Krišto pojavi na toj sjednici Predsjedništva, i da kažem, imam i ja nekih dilema, prije svega se tiču NATO puta BiH, da vidim šta će se dešavati, ima li ona neki plan u tom smislu ili će se zaista to biti nešto što je drugorazredna tema za buduću vlast ili možda ne bude uopšte tema. Mislim da je to sasvim normalno, logično i očekivano obzirom da je riječ o važnoj stvari, jednoj od esencijalnih stvari za BiH, kada govorimo o NATO putu. Kako da se odredim šta da kažem ako nemam odgovora, kako onda da glasam uopšte za dodjelu mandata. Očekujem da se ona neće pojaviti i da Bećirović i Cvijanović izglasati taj mandat i biće dodijeljen mandat Krišto koja onda može nastaviti dalje priču o formiranju Vijeća ministara. kazao je Komšić. 

Povezani članci