Politika

BOŠNJACI IZMEĐU VUČIĆA I DODIKA: Prvi ih hvali, drugi bi da im otme zemlju

Dok predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da se s Vučićem čuje skoro na dnevnoj osnovi, čini se da uj toj komunikaciji ima šuma. Dok predsjednik Srbije Bošnjake naziva bračom s kojom želi graditi Srbiju, Dodik jasno pokazuje da s Bošnjacima ne može živjeti zajedno.

 - Nema nikakve zajedničke vizije, BiH je uvijek podijeljena zemlja. Mi smo RS i napravili kao nezavisnu državu i nikada nismo prihvatili BiH“, rekao je lider SNSD-a, na pres konferenciji u Beogradu.

Tokom svoje vladavine u RS-u Milorad Dodik je od reformiste postao nacionalista. Njegova vlast je učinila sve da se Bošnjaci i Hrvati ponovo u ovom entoitetu osjete ugroženim. Atakuje se na bosanski jezik, privatnu imovinu Bošnjaka, a policija nosi vjerske simbole.

Na drugoj strani predsjednik Srbije šalje pomirljive i optimistične poruke Bošnjacima. Kaže da mu je drago da je jedan Bošnjak postao general Vojske Srbije. Volio bi kako tvrdi da ih bude više.

Vučić je na otvaranju puta Novi Pazar – Tutin rekao da je siguran da će u novom kabinetu biti „najviše Bošnjaka“ u historiji Srbije.

„Želimo da vidite da mi Bošnjake doživljavamo kao sestre i braću, ne kao neko strano tijelo. Želimo da znate da u Srbima imate braću i prijatelje. Ne smeta nam kad volite Sarajevo, ali sam srećan kad vidim da sve više Bošnjaka dolazi u Beograd jer Beograd je vaš glavni grad i uvijek ste dobrodošli“, kazao je predsjednik Srbije.

Navodeći da država neće praviti razliku po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, Vučić je najavio da će biti rješen „problem s vatrogascima“, odnosno primjedbe Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) o navodnoj diskriminaciji Bošnjaka na konkursu za prijem u vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije.

Ovakve poruke je svakako lijepo čuti, ali dok je blizak s Dodikom ostaje uvijek sumnja da su iskrene.

 

Povezani članci