Politika

IZ RUSIJE BI RUŠIO DRŽAVU: Dodik hvali Putina i najavljuje razlaz

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da je BiH ozbiljna laž, koja ne može da funkcioniše.

-BiH se kao politička zajednica nikada neće konstruisati, zato je najbolje da se raziđe. Naši krajevi su naši, pripadaju Srpskoj. BiH je međunarodno priznata zemlja, ali je i dalje mnogo podređena. Sa njihove strane nikada nije ponuđena održiva politička opcija. Ako nekoga želite da pobijedite, on će se boriti da se to ne desi, tako ćemo i mi. U BiH jedni prema drugimo gajimo animozitete, želju za odvajanjem, zbog stalnog nastojanja da se BiH centralizuje. Mi ne tražimo pomoć, ali želimo da damo do znanja ljudima, kako stoje stvari u BiH. Bez ideje, BiH će se raspasti prije ili poslije, rekao je Dodik za RTRS.

On je kazao da Republika Srpska ne može biti "umanjena" da bi BiH bila "povećana", poručujući da su za RS neprihvatljivi Christian Schmidt i strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je rekao da će RS političkim sredstvima odbraniti svoju poziciju koja je od Dejtonskog sporazuma do danas u kontinuitetu izložena pritiscima.

-Sve što se do sada desilo u pogledu usvajanja evropskih zakona na nivou BiH, bilo uz podršku i pristup zvaničnika iz Republike Srpske, ali da stalno postoje male prevare od sastanka u Laktašima.

Američki ambasador Murphy dođe i kaže, ja se ne slažem sa vašim dogovorom. Onda oni promijene i sve slažu samo zbog jednog Murphyja, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da nije sporno donošenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacija, ali da su oni razvalili i taj dogovor da se ovaj zakon donese u paketu sa preostala dva zakona.

-Nismo ni došli u Banjaluku, a oni su odmah pritiskali da se ovaj Zakon donese, pa su inscenirali kako zovu ovi ili oni, a sve u namjeri da ja kažem "evo nećemo glasati" i da kažu "evo Dodik je za finansiranje terorističkih organizacija", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da imaju dogovoren zakon o sudu BiH, prema kojem je sjedište Apelacionog odjeljenja Banjaluka.

-Mi smo spremi prihvatiti ovaj zakon, a ako nema toga, neće dobiti ništa - poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da je privilegija sresti ruskog predsjednika Vladimira Putina, šta god rekli na Zapadu.

-Putin ima pozitivan odnos prema svom narodu i državi, brani svoj subjektivitet, suverenitet i slobodu ruskog naroda, te ima puno razumijevanje za sve prijatelje, bez obzira odakle došli, rekao je Dodik.

Povezani članci