Politika

SLIJEDI NOVI UDAR NA RS: Struje nema, ali stižu nove tužbe

U Republici Srpskoj su izgrađene dvije nove Hidroelektrane - Krupa i Banjaluka Niska. Tako je mogla da glasi rečenica davne 2004. godine kada je potpisan koncesioni ugovor sa slovenačkom firmom Viaduct za izgradnju hidroelektrana vrijedan 167 miliona eura, a sada, 20 godina kasnije, nema ni hidroelektrana ni ugovora,ostao je samo dug. 

Dug je ostao zato što Republika Srpska nije izvršila presudu prema kojoj mora da plati oko 90 miliona KM odštete zbog jednostranog raskida ugovora slovenačkoj firmi "Viaduct", što je odlučeno kroz međunarodu arbitražu u Vašingtonu.

Pored odštete, Republika Srpska mora da plati i 10 miliona KM na ime troškova postupka, a za svaki mjesec kašnjenja i dodatnih skoro 500 000 KM.

Nakon izgubljenog spora sa Viaduktom, Republika Srpska nije dobila nove kilovate ali zato jeste to da iz budžeta plaća izgubljene arbitražne sporove. Jedan od izgubljenih sporova je i RiTE Ugljevik koji je izgubio arbitražni spor težak 130 miliona KM od Elektrogospodarstva Slovenije pa će tako osim vraćanja duga, morati Slovencima isporučivati trećnu struje sve dok radi i postoji.

Mnoge arbitražne sporove vodio je tadašnji pravobranilac BiH, Mlađan Mandić. Između ostalih i spor između Viadukta i Srpske. Objašnjava kako je to tada izgledalo.

„Vlada Republike Srpske nije se htjela nagoditi i tu fazu koja prethodi arbitražnim sporovima Vlada je ignorisala. Ovu zemlju i ovaj narod neznanje i neki lažni patriotizam će donijeti propast jer džaba nama  busanje u prsa ako mi nemamo pravnike i stručnjake koji će odbraniti RS jer svako vrijeme nosi svoje breme. U ratu se RS brani oružjem, a umiru pameću i znanjem mislim da je ova vlast na pogrešnom putu potpuno“, ističe Mlađan Mandić, bivši pravobranilac BiH.

S obzirom da je i RiTe Gacko 2017. godine bilo u igri za arbitražni spor sa Hrvatskom elektroprivredom težak 100 miliona KM zbog prijeratnih ulaganja u rudnik i termolektranu, pitali smo vd direktora RiTE Gacko Maksima Skoka šta se desilo s tim i da li će arbitražni sporovi uticati na energetski sektor Srpske.

„Arbitražni postupak za Gacko nikad nije pokrenut postoje inicjative prema pravobranilaštvu BiH  i oni su nas upoznali da postoji inicijativa od strane Hrvatske da se pokrene postupak ali on nije ni pokrenut. Sigurno da energetski sistem imati određene posljedice ali arbitraža je odluka arbitražnog procesa je takva da dio energije mora se isporučvati iz Ugljevika slovencima“, smatra  Maksim Skoko, v.d.direktor RiTE Gacko.

Pored izgubljenih sporova, u najavi su i novi.

Povezani članci