Društvo

KINESKI ŠAMAR DODIKU: Nema para za Buk Bijelu, brine ih Ustavni sud BiH

Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od Vlade Republike Srpske kako bi potpisale ugovor za ovaj projekat vrijedan 250 miliona eura. Kao razlog su naveli sporove koji se o ovoj hidroelektrani vode pred Ustavnim sudom BiH i UNESCO-om.

Hidroelektrana „Buk Bijela“ je zajednički projekat „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Elektroprivrede Srbije“ vrijedan 250 miliona evra.

Od tog iznosa “Elektroprivreda Srbije” će obezbijediti 51 odsto sredstava, a “Elektroprivreda RS” 49 odsto, koliko iznosi i učešće dvije elektroprivrede u zajedničkom preduzeću „HES Gorna Drina“.

Hidroelektranu po sistemu „ključ u ruke“ trebalo bi da gradi jedna od tri kineske kompanije koje su prije nekoliko mjeseci dostavile ponude, a riječ je o kompanijama, „Dongfang Electric Corporation“, „Power China“ i „Energy China“.

Osim izgradnje, firma koja bude izabrana za izvođača trebalo bi da obezbijedi i finansiranje, dok će za vraćanje kredita garantovati vlade RS i Srbije.

Iako je od dostavljanja ponuda prošlo već četiri mjeseca, odluka o izvođaču još nije donesena.

Jedan od glavnih razloga za to je, kako saznajemo, zahtjev koji su ove kompanije ispostavile vladama RS i Srbije. Naime, Kinezi su zatražili dodatne garancije o ovom projektu, navodeći kao razlog sporove koji se o njemu vode pred Ustavnim sudom BiH i UNESCO-om.

Prema našim informacijama kineske banke ne žele da finansiraju ovaj projekat dok situacija ne bude potpuno čista, odnosno dok se ne riješe oba spora koja se vode u vezi sa ovim projektom vrijednim pola milijarde maraka.

Kako saznajemo, vlasti RS ne brine mnogo spor pred UNESCO-om, već onaj pred Ustavnim sudom za koji se trenutno ne vidi rješenje.

Naime, Ustavni sud BiH je po zahtjevu 24 poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH još polovinom 2021. godine utvrdio da postoje pravne dileme u vezi sa dodjelom koncesije za ovaj projekat te naložio Komisiji za koncesije BiH da u roku od tri mjeseca riješi spor.

Od tada je prošlo više od dvije godine, Komisija odluku još nije donijela, a predmet je zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH završio u tužilaštvu.

Iako su pripremni radovi na projektu u međuvremenu privedeni kraju i tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju, sada dolazi do novog zapleta, jer su i Kinezi oprezni zbog ovog spora.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić potvrdio je za CAPITAL da su kineske kompanije koje su dostavile ponudu tražile odgovor u vezi sa tim sporovima kako bi odlučile da li će prihvatiti da uđu u projekat.

Njihov zahtjev smatra nekorektnim.

„Kinezi su željeli da imaju jasan odgovor na ta dva pitanja. Međutim, to nisu korektna pitanja sa njihove strane jer oni nisu investitor. Rekao sam im da što se tiče Ustavnog suda BiH ne možemo dati garanciju jer mi nemamo tu nadležnost“, rekao je Đokić.

On je ponovio stav da Ustavni sud BiH nema nadležnost da odlučuje o ovom pitanju, dodajući da bi se „BiH sigurno suočila sa arbitražom teškom više od milijardu eura ukoliko bi taj sud donio odluku koja bi išla na štetu ekonomskih interesa RS“.

„Još nije izabrana nijedna od te tri firme i još uvijek je u toku evaluacija njihovih ponuda. Ove kompanije su i dalje u igri“, tvrdi Đokić.

Predsjednik Upravnog odbora preduzeća „HES Gornja Drina“ Milan Baštinac za CAPITAL kaže da njega Kinezi zvanično nisu obavijestili da traže dodatne garancije, ali da imaju upite s njihove strane o statusu predmeta koji se vodi pred Ustavnim sudom BiH.

Kaže da je u toku evaluacija tehničkog i finansijskog dijela ponuda koja će, zbog svoje kompleksnosti, najvjerovatnije biti prolongirana do proljeća.

„Do kraja decembra ćemo završiti pripremne radove koji su, takođe, prolongirani iz objektivnih razloga. Trenutno se radi ostala projektna dokumentacija vezano za mrestilište za ribu koje je sastavni dio projekta i obaveza po ekološkoj dozvoli“, kaže Baštinac.

Kada je u pitanju spor koji se vodi o ovom projektu, Baštinac kaže da Srpska i dalje smatra da Ustavni sud BiH ne može donijeti odluku koja bi bila u suprotnosti sa dosadašnjim odlukama i saglasnostima Vlade RS.

„Hidroelekrana se gradi 11 kilometara od granice sa Crnom Gorom, a Drina u gornjem dijelu toka nije granična rijeka što automatski implicira da je pitanje koncesije potpuno u nadležnosti Republike Srpske“, tvrdi Baštinac.

Na pitanja o zahtjevima Kineza i stavu Srbije iz susjedne države još nema odgovora.

Povezani članci