Društvo

BUK BIJELA BRINE UNESCO: Donesena odluka, neće se dopasti vlastima RS i Srbije

Bosna i Hercegovina mora procijeniti potencijalni uticaj na životnu sredinu projekta Hidroelektrane "Buk Bijela", koja je planirana na rijeci Drini u BiH, na visoke prirodne vrijednosti Durmitora i na rijeku Taru, odluka je Odbora za Svjetsku baštinu UNESCO-a.

Od BiH, Crne Gore i Srbije zatraženo je da održe kontinuitet riječnog ekosistema i neometan tok rijeke.

"Bosna i Hercegovina i Srbija moraju osigurati i procjenu potencijalnih uticaja kroz Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, i to u saradnji sa Crnom Gorom.", navedeno je odluci UNESCO-a.

Nacionalni park "Durmitor" nalazi se na listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa UNESCO-a, dok je kanjon Tare proglašen svjetskim ekološkim rezervatom.

Prema navodima Crne Gore, izgradnja HE "Buk Bijela" u Foči bi narušila ova područja

Udruženja za zaštitu životne sredine iz BiH, Srbije i Crne Gore godinama ukazuje na negativne posljedice izgradnje ove hidroelektrane.

Zbog ovog projekta podnesen je niz žalbi međunarodnim tijelima, a žalbeni postupak se vodio i pred Ustavni sudom BiH.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković i premijerka Srbije potpisali su zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina" 2020. godine.

Projektom je predviđena gradnja tri hidroelektrane – "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci".

Prema tom projektu većinski dio vlasništva ima Srbija (51 posto), a 49 posto pripada RS-u. Izgradnju ove tri hidroelektrane finansirat će Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda RS-a.

Vlasti RS-a projekte izgradnje hidroelektrana provode u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS-a kojim su sve rijeke u manjem bh. entitetu proglašene kao "unutrašnje vode RS-a".

Ustavni sud BiH je odlukom u februaru 2020. godine to zakonsko rješenje proglasio neustavnim, ali predstavnici RS-a smatraju da je oblast energetike u nadležnosti entiteta te tvrde da potpisom sporazuma sa Srbijom ne krže odluku Ustavnog suda BiH.

To obrazlažu time što se lokacija za izgradnju tih hidroelektrana na gornjem toku rijeke Drine, koja nije granica između BiH i Srbije, već se nalazi na području RS.

Povezani članci