Politika

DRAMA U GORAŽDU:Konstituisanje vlasti zapelo u Klubu Srba

Konstituirajuća sjednice Skupštine BPK Goražde nije mogla proći bez varnica. Problematizirano je imenovanje rukovodstva Skupštine BPK Goražde nakon što u Klubu Srba nije bilo saglasnosti oko imenovanja kandidata za predsjednika, i potpredsjednika Skupštine BPK Goražde.Klub Srba u Skupštini BPK Goražde broji dvije zastupnice Branku Cvijetić iz Novog početka i Daliborku Milović iz Liberalne stranke. Voljom obje zastupnice Klub Srba je konstituisan, a za predsjednicu je izabrana Cvijetić.

 Problem je nastao jer nije postignut dogovor o kandidatu za rukovodstvo Skupštine što je Cvijetić pokušala riješiti zaključkom da Skupština izabere kandidata za skupštinsko rukovodstvo. 

Prema tvrdnjama Milović takav zaključak na Klubu Srba nije usvojen, te bi biranje srpskog predstavnika u rukovodstvu Skupštine bila demonstracija političke sile i nametanje volje od strane predstavnika drugih naroda. Imajući u vidu da zbog podjele u Klubu ne može tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Milović je najavila mogućnost podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti takve odluke ako do nje dođe.Premijerka BPK Goražde Aida Obuća koja je podnijela ostavku zbog preuzimanja skupštinskog mandata i u ime kluba SDA pozvala je na poštivanje entitetskog i ustava kantona

Imenovanje skupštinskog rukovodstva je preduslov za uspostavu nove vlasti u ovom kantonu gdje je dogovorena koalicija bez SDA. Da većina postoji pokazao je izbor Damira Žuge iz Stranke za BiH za predsjedavajućeg Kluba Bošnjaka iz kojeg je za predsjednika Skupštine predložen SBB-ov Muradif Kanlić. Problem novoj većini je što bi u opoziciji mogli ostati Milović, ali i Berina Fejzić kao jedina zastupnica hrvatskog naroda.

- Ovdje smo na pomolu „Fadilove vlade“ koja bi u tehničkom mandatu radila. Oni koji su protekle dvije godine osporavali pravo srpskog naroda danas štite procedure sa ciljem da se zaustavi proces promjene vlasti. Zbog potrebe konstituisanja klubova naroda nova većina će morati koristiti sva raspoloživa sredstva da otkočimo procese, rekao je zastupnik Nove političke inicijative Rasim Mujagić.

Protiv kršenja procedura bio je NIP-ov zastupnik Nijaz Musić koji je iako je njegova stranka dio većine istakao da će glasati po vlastitoj savjesti. Prije toga je tražio na uvid zapisnik sa sjednice Kluba srpskog naroda kako bi se utvrdilo šta je tačno usvojeno.

Ishod Skupštine BPK Goražde važan je i u borbi „Osmorke“ i SDA za kontrolu Kluba Bošnjaka u Domu naroda F BiH s obzirom da postoji mogućnost da iz ovog kantona umjesto jednog budu izabrana dva bošnjačka delegata. 

Ni nakon nekoliko sati nema dogovora oko tumačenja poslovnika. Većina okupljena oko NIP-a i Novog početka smatra da se situacija može prevazići glasanjem Skupštine koja bi izabrala jednog predstavnika Srba u rukovodstvo. Za njih je nedopustivo da konstituisanje nove vlasti bude blokirano voljom pojedinaca. Milović i SDA ne vide takvu zakonsku mogućnost i smatraju da bi to bilo nametanje volje jednom narodu.U toku je nova pauza.

Povezani članci