Politika

VESELO U NSRS: Vukanović imao šou, reagovalo obezbjeđenje

U Banjoj Luci počela je konstituirajuća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a poslanik Nebojša Vukanović je ponovo pravio haos, dobacivao, vikao te pokazivao transparent.

Članovi Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović i Jovan Kalaba napustili su Narodnu skupštinu RS-a nakon što im je saopćeno da se opozicionari neće rukovati s njima prilikom dodjele certifikata.

Poslanici iz redova opozicije (PDP i SDS) su ranije danas preuzeli certifikate u stručnoj službi Narodne skupštine RS-a i tako izbjegli susret s Arnautovićem i Kalabom na sjednici skupštine.

Razlog zbog kojeg ne žele rukovanje i fotografisanje s članovima CIK-a leži u činjenici da opozicija smatra da je pokradena na izborima, posebno u utrci za predsjednika RS-a. Iako su tražili ponavljanje izbora, CIK je odbio taj zahtjev i proglasio Milorada Dodika pobjednikom u borbi za entitetskog predsjednika.

Tokom predlaganja dnevnog reda, poslanik Nebojša Vukanović iz skupštinskih klupa vikao je "je li vam sad valja Suad (Arnautović)" i "vrati nam pokradene glasove".

Također, Vukanović je držao transparent na kojem je pisalo "Uzurpator nikad sit, ko braća su on i Šmit", nakon čega ga je obezbjeđenje pokušalo izvesti iz sale.

Inače, Vukanović je dio opozicionih snaga u Republici Srpskoj koje tvrde da su protekli Opći izbori u Bosni i Hercegovini obilježeni neregularnostima i krađom glasova.

Opozicija iz RS-a, predvođena Jelenom Trivić, Branislavom Borenovićem, Mirkom Šarovićem i Nebojšom Vukanovićem, predala je sredinom oktobra Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv stotinu osoba zbog izbornih krađa.

Povezani članci