Politika

CRNE PROGNOZE IZ BRUXELLESA: Ništa od trećeg mandata za Mostarku

Mostarka Željana Zovko je inače 6. na listi HDZ-a za EU parlament, no Politico prognozira da će iz HDZ-a proći samo prvih pet kandidata. 

Ugledni evropski list Politico objavio je analizu s izgledom kandidata koji bi mogli ući u EVropski parlament, a na ovom spisku nema nikog iz HDZ-a BiH kojeg je u dva mandata zastupala Željana Zovko.

Ankete koje prate mišljenja glasača prije nadolazećih evropskih izbora, na kojima ima pravo glasati 350 miliona ljudi, dosljedno pokazuju da je Evropski parlament na putu prema oštrom zaokretu udesno.

Međutim, ko su tačno ljudi koji će zastupati građane Evropske unije? Politico je napravio popis pojedinaca za koje misli da bi mogli biti izabrani u sljedeći saziv Evropskog parlamenta. Analiza je temeljena na anketi Politica i popisima kandidata koje su predložile zemlje EU-a.

Objavljen je i popis za Hrvatsku prema kojem će HDZ dobiti pet mandata, SDP četiri, a Most, Možemo! i Domovinski pokret po jedan.

Politico prognozira da će iz HDZ-a u Parlament biti izabrani Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler i Nikolina Brnjac. Što se tiče SDP-a, dovoljno glasova za mandat osvojit će Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković i Marko Vešligaj.

U Europski parlament idu i Božo Petrov (Most), Gordan Bosanac (Možemo!) te Ivan Penava (Domovinski pokret).

Željana Zovko je inače 6. na listi HDZ-a za EU parlament, no Politico prognozira da će iz HDZ-a proći samo prvih pet kandidata. 

Povezani članci