Politika

BAKIR SPREMAN NA POVLAČENJE: Ima jedan uslov, izazov za Murphyja

U svom posljednjem medijskom istupu predsjednik SDA Bakir Izetbegović je samo potvrdio da postoji duboki nesporazum između njega i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya. Izetbegović ga je pozvao da dokaže svoje tvrdnje o korupciji kao preduslov da odustane od kandidature za predsjednika SDA.

- Govore da smo korumpirani, da se namještaju tenderi, da je gospodin Mehmedagić doveo kriminalca koji je donio novac za SDA kampanju. Ja pitam sad javno gospodina Murphyja: „ Ko je kriminalac? Koji novac?“. Dakle, šta je od svega toga SDA uradila što se tvrdi. Pa ne mogu takve stvari ostati „u zraku“. Neko mora otići pred sud, ako je išta od toga istina ja ću odmah odustati od idućeg mandata predsjedničkog u SDA – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je nedavno imao susret s Murphyem i odlučio je podijeliti nepoznate detalje. Tom prilikom izrazio je razočarenje načinom na koji je Murphy u javnosti prezentirao njihov dijalog.

- Inače  ne znam za gospodina Murphyja… čemu sve to? SAD su snažno stajale uz Bosnu i Hercegovinu  a motor onoga iza čega stoji SAD i Washington i Brisel itd. je nosila SDA. Mi smo na istoj liniji, istom putu. Upravo kada sam u jednom intervjuu, pet-šest mjeseci pred izbore to konstatovao da smo na istom sistemu vrijednosti on je rekao: „Ne, vi ne pripadate tome. Vi ste korumpirani. Vi ste krivi za pokušaj blokade Vlade Federacije BiH.“ Pa mi svi znamo da je HDZ blokirao Federaciju BiH. Kako može predsjednik jedne velesile takvu besmislicu kazati?- upitao se Izetbegović.

Povezani članci