Politika

BAJA NIJE RAJA: Dodik kasni s ručnom, u Osmorci se još odmjeravaju snage

Čini se da je SNSD kasno odlučio bar malo povući ručnu. Iako je Denis Šulić najavio spremnost da žrtvuje svoju ministarsku fotelju zbog deblokade projekata za RS iz NES-a i Stranke za BiH stigao je hladan tuš. Neće u državnu vlast. Za Konakovića je to neočekivano i poručuje da će odgovarati glasačima. To ipak sve na kraju čeka.

Piše: ERNAD METAJ               (Ljudski.ba)

Puno je Dodik testirao strpljenje u Osmorci namećući na dnevni red teme oko kojih teško može biti dogovora, potpuno suprotno od onoga što je Osmorka zagovarala. Pitanje državne imovine, parada na ulazu u Sarajevo koja budi ratne uspomene, etiketiranje Osmorke kao predstavnika Bošnjaka je moralo eksplodirati. Desilo se to u trenutku kada su koalicioni partneri trebali da popeglaju stvari.

Imao je Dodik milijardu razloga (toliko na naplatu stiže RS-u dugova ove goidine) da pokaže drugačije lice i istinski prihvati pruženu ruku iz F BIH, ali njemu neki đavo jednostavno ne da mira..Godine apsolutne vlasti u RS jednostavno su ga naučile da bude "glavni baja" u raji čemu se sve teže oduprijeti i na višim nivoima vlasti.

Jasno, Dodik bez dogovora na državnom nivou puno manje gubi nego Osmorka, jer uvijek sa aktuelnim sazivom Vijeća ministara BiH može nastaviti gurati svoju priču očekujući da mu se SDA oduži jer je održao u sedlu.

Nikada se ne treba zaboraviti kako je već jednom na pitanju državne imovine onemogučen bilo kakav napredak u političkim odnosima u BiH. Istina, tada je Dodik u aprilskom paketu pokazao spremnost da prihvati mnogo toga što danas neće, ali je Stranka za BiH predvođena Harisom Silajdžićem tada našla izgovor da se sve to pokvari.

Otišao je Haris, ali je čini se sve ostalo isto. Stranka za BiH i NES vješto koriste činjenicu da na državnom nivou nisu bitan faktor i koalicionim partnerima iz F BiH isporučuju fakturu za vlast u F BiH i kantonu Sarajevu. Već odavno se šuška da je Semir Efendić nezadovoljan onim što mu se nudi, a SDA je spremna dati više.

Bez NES-a i S BiH se može napraviti vlast u državi i to je dobar manevarski prostor ovim strankama da se pravdaju bošnjačkom biračkom tijelu nadajući se da većina neće prozrijeti kako se sve u stvari opet svodi na bitku za poželjne fotelje u F BiH i kontrolu nad njima interesanim resursima i procesima.

Iako predsjednik HDZ-a Dragan Čović u svom stilu pokušava djelovati sigurno tvrdeći kako SDA neće uspjeti pokvariti dogovorenu koaliciju bank je ipak kod NES-a i S BiH. Matematika je neumoljiva bez njih nema većine u F BiH, a vlast bi se mogla praviti i bez HDZ-a po istom principu koji se sada zagovara protiv SDA. Priča o deblokiranju procesa mogla bi postati bumearng efekat za Hrvate.

Pred Osmorkom su tek pravi izazovi, a novi koalicioni partneri čini se do sada nisu puno pomagali da ih nagrade za hrabrost da rizikuju izazivanje bošnjačkog gnjeva. Umjesto toga Dodik im je pred dvorište doveo proslavu neustavnog praznika otvarajući još jedna vrata za nepotrebno podizanje tenzija koje objektivno najviše na ruku idu SDA.

Navike su čudo, a HDZ i SNSD su u koaliciji s njom ojačali svoje pozicije toliko da je jednostavno nemoguće preko noći uspostaviti neku novu političku ravnotežu bez obzira što nasuprot sebe imaju osam političkih subjekata. Toga je čini se jedini bio u potpunosti svjestan lider Naroda i pravde Elmedin Konaković koji ipak uprkos velikom iskustvu iz SDA nije uspio ubrzati procese kao ključ da se njegovoj poljuljanoj bivšoj stranci onemogući konsolidacija. Ovako će NIP koji je pokazao pragmatičnost u ustupanju pozicija sada morati to raditi i tamo gdje im najmanje odgovara, u Kantonu Sarajevo, gdje su već izgubili dio moći koju su izgradili. Osim toga SDA im je iz USK poslala jasnu poruku da se nije predala.

Povezani članci