Društvo

ZLOČINAC, A NE HEROJ: OHR odgovorio Lidiji Bradari

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ BiH) nedavno je kazala kako se ne odriče svojih prijatelja, pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića.

Uslijedile su reakcije i osude, među kojima je i zahtjev visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu za njenom smjenom. Reakcija je, potom, uslijedila i iz OHR-a.

Iz Ureda visokog predstavnika poručuju kako presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna.

“Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost”, navedeno je iz OHR-a.

Nadalje, dodaju kako visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda.

“Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav”, stoji u objavi OHR-a.

Podsjetimo, Dario Kordić je osuđen na 25 godina zatvora u Hagu za ratni zločin nad civilima u selu Ahmići. Oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Povezani članci