Društvo

UBI IH STRUJA: Privreda i građani traže smanjenje računa

Privrednici u Republici Srpskoj ne mire se s većim računima za struju, a da li će oni biti korigovani biće poznato već iduće sedmice jer je pri kraju izrada analize koja bi trebalo da pokaže da li je i na kojim kolonama moguće umanjenje.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da Ministarstvo energetike i rudarstva te Regulatorna komisija za energetiku i “Elektroprivreda” rade analizu koja bi trebalo da pokaže da li je i na kojim kolonama na računima za struju moguća korekcija.

- Direktor “Elektroprivrede” Luka Petrović je od svih proizvodnih i distributivnih preduzeća zatražio modalitet, odnosno da se izvrši preraspodjela na konačnom računu koji dobijaju privrednici. Kao što vidimo cijene struje na berzi su pale i sada su od 120 do 130 evra po megavatu, a kada smo mi razgovarali s njima ta cijena je iznosile od 280 do 300 evra - rekao je “Glasu Srpske” Ćorić. 

Naglašava da su se stvorili uslovi, odnosno da se napravi neka preraspodjela na samim računima za struju.

- Čak postoje ideje da i ne treba toliko na mrežarini insistirati, koliko da se ukupan račun pa i na uštrb energije smanji. Ta analiza nije još završena, sada je potez na Ministarstvu koje koordinira s “Elektroprivredom” i regulatorom. Očekujemo da ćemo uskoro biti pozvani na konačne dogovore - naveo je Ćorić.

Pod lupom nadležnih, naglašava Ćorić, biće podaci o proizvodnji električne energije, ali i o prenosu i distribuciji.

- Na osnovu svih tih pokazatelja treba vidjeti gdje se mogu napraviti određene korekcije koje bi bile zadovoljavajuće i za jednu i za drugu stranu.

Ja očekujem neke korekcije. Vjerovatno one neće biti velike, ali mora se napraviti atmosfera da se dogovaramo - podvukao je Ćorić. 

Privreda je, ističe, bila veoma korektna kada je prihvaćena cijena za ovu godinu od 65 megavata po satu. Navodi i da je prije dvije-tri godine kada su s nadležnim razgovarali dogovoreno da se do te cijene stigne za pet do šest godina.

- To je sada urađeno za dvije godine i ono što mi očekujemo jeste to da u idućoj godini ne bude povećanja struje uopšte - zaključio je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da bi već ove sedmice s nadležnima iz elektroenergetskog sektora ponovo trebalo da sjednu za isti sto.

- Koliko znam pri kraju je izrada te njihove analize i nadam se da će i ona potvrditi ono što mi govorimo, odnosno da računi za struju privrednicima budu korigovani, naravno na manje - rekao je Trivić.

Direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović nije odgovarao na pozive novinara, kao ni prvi čovjek Regulatorne komisije za energetiku RS Vladislav Vladičić.

Stanovništvo u RepubliciSrpskoj takođe je ogorčeno višim cijenama struje. Naime, na jednom računu domaćinstva za januar navedeno je da taj račun s nula potrošenih kilovata električne energije iznosi tačno 15,19 maraka.

Izdvajanja za prenosnu mrežarinu na tom računu su 0,89 maraka, distributivnu 9,56 maraka, a naknada za usluge snabdijevanja košta 2,48 maraka. Preostali iznos odnosi se na PDV koji je na tom računu obračunat u iznosu od 2,20 maraka.

Povezani članci