Društvo

ŽIŠKO SE NE BOJI: Tuži policajce, sudije, tužioce i diže BiH na proteste

Predsjednik Pokreta Ilirska Zora Mahir Žiško najavio je podnošenje krivičnih prijava protiv policajaca, sudija i tužioca jer smatra da su protivpravno postupali prema njegovom saradniku Amiru Adiloviću tokom akcije Pub. 

Podsjetimo, policijski službenici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutrašnjih su 26. jula, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo proveli operativno taktičku akciju kodnog naziva 'Pub' u cilju dokumentovanja krivičnog djela 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Žiško za Ljudski.ba kaže da danima pokušavaju saznati da li je tačna informacija da je Adilović pretučen tokom boravka u KPZ. Prema njegovim saznanjima, Adilović je dijelio ćeliju sa čovjekom presuđenim za ubistvo, što se nije smjelo dogoditi.

Tokom akcije pretreseni su i objekti u vlasništvu Žiške.

- Tom prilikom su mi držali uperene cijevi u glavu, što nisam doživio ni tokom rata. Amira su odveli da bi se vršio pritisak na mene jer mi nisu imali šta naći, kaže za Ljudski.ba Žiško.

Vjeruje da se iza svega krije pritisak na njega jer treba da realizuje najveću poslijeratnu investiciju u BiH na Bjelašnici.

Osim toga, u razgovoru za Ljudski.ba je iznio šokantne detalje koji podsjećaju na djelovanje nekadašnjeg KOS-a i najavio proteste pod nazivom Pravda nema cijenu koji bi se trebali doržati 26.08. u više gradova.

Žiško tvrdi da će na proteste doći ljudi iz cijelog regiona, a podršku je na društvenim mrežama dalo 40.000 osoba.

Razgovor sa Žiškom pogledajte na linku: 

Povezani članci