Društvo

TUZLA OVO NIJE ZAPAMTILA: Nakon 77 godina gasi se škola, alarmi odavno upaljeni

Zbog odlaska stanovništva, gase se i škole u našoj zemlji. U Rudarsku školu u Tuzli već drugu godinu u prvi razred nije upisan nijedan učenik. Nastavu trenutno pohađaju samo učenici završnog razreda. Hoće li, nakon 75 godina postojanja, vrata zatvoriti i ova škola?

Iako škola nudi šest različitih zanimanja, upisa u prve razrede nema. Za smjer rudarski tehničar nema zainteresovanih učenika posljednjih pet godina. Škola je fokusirana na rukovaoce rudarske mehanizacije, kao deficitarno zanimanje, koje je firmama neophodno.

ADISA MURATOVIĆ, v. d. direktorice Mješovite srednje rudarske škole

"Imamo od ranije da su rudari podzemne eksploatacije deficitarni, međutim to nismo upisali sigurno više od osam godina, tako da se više baziramo na rukovaoce i okrenuli smo se građevinskim firmama, da nekako tu djecu zainteresujemo."

Iako Vlada osigurava stipendije, škola užinu i udžbenike, zainteresovanosti nema. Nastavu trenutno pohađa samo 10 učenika završnih razreda.

ELVEDIN PIRIĆ, učenik Mješovite srednje rudarske škole

"Nadam se da ću brzo dobiti posao jer je ovaj smjer tražen, a mnogo ljudi ne ide za njega."

Iz resornog ministarstva navode da će se na sjednici Skupštine naći i prijedlog spajanja ove škole sa Građevinskom, kako bi se sačuvala zanimanja u Kantonu poznatom po rudnicima.

ALISA MEMIĆ, pomoćnica ministra obrazovanja TK

"Jedan dio zaposlenika ove školske godine čak stiče i uvjete za penziju. Ostali zaposlenici će pripajanjem postati  uposlenici Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole i u slučaju da ne budu imali posla, zbrinjavat će se kao i svi ostali uposlenici koji ostanu bez radnih zadataka."

A tokom naše posjete, nastavnici su bili preraspoređeni u biblioteke. Profesor Zekan uzrok ovakvog stanja vidi u činjenici da posljednje tri decenije nije ništa urađeno na povezivanju obrazovanja sa tržištem rada. Dodaje da je obrazovni sektor više prilagođen nekim kvazi političkim interesima.

SABID ZEKAN, profesor Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta

"Mi smo čak i srednje tehničke škole značajno uništili zato što smo favorizovali visoko obrazovanje i danas inženjeri rade poslove tehničara, a onda se tehničari moraju prekvalifikovati da bi nešto drugo radili."

Iz Sindikata rudara uzroke gašenja škole nakon 77 godina vide i u ambijentu koji su kreirali energetski lobiji, iako firmama nedostaju ti kadrovi.

Ukoliko odluka o spajanju dvije škole bude donesena na sjednici Skupštine, postavlja se pitanje kako stimulisati učenike da upisuju deficitarna zanimanja? Kada će obrazovni sistem biti usklađen sa potrebama tržišta rada?
 

Povezani članci