Vaše priče

GRAĐANI ULOVILI SCHMIDTA U TUZLI: Ljudska prava će se poštovati, zamolio za podršku da korupcija i fašizam ne budu braća u BiH

Dok političke partije grme za proteste koji su planirani za sutra, ko je htio uhvatiti Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta trebao je danas biti na tuzlanskom aerodromu. Trojica stanovnika iz TK su bili uporni i od Schmidta su prema njihovim tvrdnjama dobili obrazloženje onog što se dešava.

Građanin i dva najveća zvitdaća kako sebe nazivaju Almir Arnaut Beli, Sanjin Sinanović i Emir Mešić, prvi su kako tvrde  razgovarali sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom nakon njegovog povratka u BiH. Zaustavili su ga na izlasku sa tuzlanskog aerodroma. Upalio je poziv na engleskom, prenosi ljudski.ba.

Organizatori protstnog dočeka kažu da su mu rekli kako će se vidjeti u srijedu na protestima, što je prvo shvatio kao uvredu.

- Visoki predstavnik Christian Schmidt čvrsto stoji uz ljuudska prava i obećao je sva prava za građane BiH,ali napomenuo je da su korupcija i fašizam u BiH brat i sestra i da je tu da nam pomogne. Zna u čijim smo rukama, ali naša pasivnost i nivo mržnje koju šire vlastodršci neće proći nekažnjeno, ali moli za strpljenje i našu pomoć, poručio je Arnaut preko svog profila.

Na putu kojim je Schmidt morao proći vozilom postavljeni su transparenti kojuima se ukazuje šta se od njega očekuje. A to je pošptivanje ljudskih prava, implementacija presude Zornič. Organizatori vjeruju da će razgovori sa Schmidtom dati rezultata i pozvali su građane da im se pridruže na protestima u srijedu ispred OHR -a od 13 do 15 sati.

Kako istiću zvali su Schmidta u Tuzlu, a on njih u OHR. Kažu dobro je da pregovore vode građani. Prije toga ljudski. ba je upratio da se Facebook grupa 50.000 građana i studenata za proteste protiv vlasti u BiH ogradila se od protesta koje za sutra najavljuju političke partije.

- Ne zanimaju nas protesti koje su bh. stranke najavile sutra od 19.00h ispred OHR-a. Nemojte nas smarati sa tim u inboxu i komentarima. Samo građanski a ne stranački protesti. Ti jeftini predizborni poeni ionako samo njima idu u korist. Ovo je još jedan od dokaza da u BiH ne postoji opozicija. SRIJEDA, OD 13 DO 15H ISPRED OHR-a, napisali su u ovoj grupi.

Ova stranica prenijela je i Arnautovu objavu..

Povezani članci