Društvo

SUD I BORCI: Silovatelj podijelio javnost, učešće u ratu kao olakšavajuća okolnost

Jedna nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu ponovno je uzburkala javnost. Silovatelju vlastite pokćerke izrečena je izuzetno blaga kazna jer mu je kao olakotna okolnost uzeto sudjelovanje u Domovinskom ratu. Dobio je upola manje od najniže zakonom propisane osude.

Dio pravnih stručnjaka okomio se na ovu sudsku odluku jer smatra da činjenica da je netko bio branitelj ne smije biti olakotna okolnost.

"Ako je, nakon što je časno branio domovinu, odoru ukaljao kaznenim djelom, ne zaslužuje milost kod odmjeravanja visine kazne", smatraju. Ranije su se već i neki branitelji pobunili protiv toga.

Dio pravnih stručnjaka, posebno onih koji su i sami bili sudionici Domovinskog rata, ogorčen je ovom odlukom Županijskog suda u Zagrebu, piše N1.

Neki čak smatraju da činjenicu je li netko bio branitelj ne bi trebalo uzimati kao olakotnu okolnost kod izricanja kazne. Drugi su pak uvjereni da je sudjelovanje u Domovinskom ratu dio prošlog života okrivljenika što mora imati utjecaja na visinu kazne.

Odvjetnik i bivši sudac Rafael Krešić smatra da se sudjelovanje u Domovinskom ratu ne treba ukinuti kao olakotna okolnost, no objašnjava kako bi suci svaku olakotnu okolnost na osnovu koje umanjuju kaznu trebali detaljno objasniti.

"Praksa je da se olakotne i otegotne okolnosti samo nabroje, bez ikakvog obrazloženja"

"Uvriježilo se da se u presudi olakotne i otegotne okolnosti samo nabroje, bez ikakvog obrazloženja. Neke su postale opće, pa ih se doslovno samo ponavlja u presudama", primjećuje Krešić ističući kako su neke olakotne okolnosti po općenitim kriterijima prihvatljive, dok neke nisu.

"Tako sudjelovanje u Domovinskom ratu ne može biti olakotna okolnost u kaznenim slučajevima ratnih zločina. Jednako tako nije bitno za visinu kazne je li netko otac ako mu se sudi zbog neplaćanja alimentacije. Suci samo nabrajaju olakotne okolnosti, a trebali bi ih dovesti u vezu s ličnosti okrivljenika i obrazložiti zašto baš svaka od njih ima utjecaja na visinu kazne koja mu se izriče", rekao nam je odvjetnik Krešić.

Neki slučajevi su i apsurdni

Izdvaja i apsurdni primjer koji se dogodio nedavno. Naime, jedan osuđenik tražio je prijevremeni otpust iz zatvora, no to što je bio discipliniran sud mu nije uzeo u obzir. Kažu da se u zatvoru svi disciplinirano ponašaju pa se na to ne može gledati kao na neku posebnu okolnost.

"Kakvo je to tumačenje? Pa zar nije cilj da osuđenici budu disciplinirani u zatvoru? A onda im se to ne priznaje kod uvjetnog otpusta!" opisuje Krešić takvo sudačko tumačenje. "Mislim da svaku olakotnu okolnost treba adekvatno cijeniti. Ne mogu se sve cijeniti isto niti ih se može samo nabrojati", objašnjava dalje.

Nije ovo prvi put da se zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu smanjuje kazna osuđeniku. Takvu praksu hrvatski sudovi primjenjivali su opetovano u prošlosti. U nastavku donosimo nekoliko primjera - od silovatelja šestogodišnjakinje do bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Silovatelju curice (6) smanjili kaznu jer je branitelj

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske u Vijeću za mladež, sastavljenom od sutkinja Sanje Katušić-Jergović, predsjednice Vijeća, te Ljiljane Stipišić i Sande Janković, spustio je kaznu s 14 na 11 godina zatvora silovatelju tada šestogodišnje djevojčice s područja Dubrovnika s nevjerojatnim objašnjenjem - bio je sudionik Domovinskog rata.

Županijski sud u Dubrovniku je u travnju ove godine na 14 godina zatvora nepravomoćno osudio 48-godišnjeg muškarca zbog spolnog zlostavljanja osmogodišnje pokćerke. Visoki kazneni sud je nakon žalbe njegove odvjetnice preinačio presudu i smanjio je na 11 godina zatvora.

Sud: Optuženik je u pravu jer mu nije uzeta olakotna okolnost da je bio u ratu

Presudom dubrovačkog suda 48-godišnjak je bio osuđen jer je od sredine 2019. do sredine 2020. godine u spavaćoj sobi obiteljske kuće učestalo zlostavljao malodobnu kćer svoje supruge pa je tako počinio kazneno djelo spolnog odnošaja s djetetom i zloporabe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku.

"Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora  3 do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu", stoji u obrazloženju presude.

Generalu ublažena kazna jer je bio u ratu

Vrhovni sud je u slučaju generala Mladena Kruljca promijenio odluku o kazni te mu je umjesto godine dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro izrečena uvjetna kazna od godine dana.

"Odlukom Vrhovnog suda pravomoćna je osuda za optuženog vojnog zapovjednika. Za njega je prvostupanjska presuda preinačena u odluci o kazni. Osuđen je jer je u dogovoru s optuženim načelnikom općine i optuženim članom općinskog poglavarstva naložio vojsci izvođenje radova u općinskoj Zoni.

Povezani članci