Društvo

NOVA NADA ZA TUZLU: Bh. dijaspora na ovo je dugo čekala

Ljudski.ba nedavno je izvijestio kako je vlast u Tuzlanskom kantonu odobrila je izdvajanje novca iz budžeta kako bi subvencionirala aviolinije s Međunarodnog aerodroma Tuzla, a sada su se stvari pokrenule s mrtve točke.

Naime, Međunarodni aerodrom Tuzla objavio je Javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uspostavu redovnih zračnih linija na JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o.

Tekst Javnog poziva može se preuzeti kod JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. i to slanjem zahtjeva, potpisanog od strane ovlaštene osobe zainteresiranog ponuđača za preuzimanje elektronskom poštom, na e-mail adresu: office@tuzla airport.ba.

Poziv je otvoren 10 dana.

Nakon što je Wizz Air zatvorio svoju bazu, počeli su pregovori sa drugim aviokompanijama.

Iako je neizvjesno hoće li i kada biti vraćene linije koje je operirao Wizz Air, i dalje postoji nada. Kako bi došlo do toga, iz Budžeta Tuzlanskog kantona je odobreno 2,5 miliona maraka.

DENIS BEĆIROVIĆ, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK

Međunarodni aerodrom je iskazao potrebu za subvencioniranjem letova sa našeg Aerodroma i Vlada se odazvala na način da smo obezbijedili sredstva kako bi realizovali mjere i prevazišli novonastale probleme."

DŽEVAD HALILČEVIĆ, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

„Očekujemo da će naredne sedmice proći sve propisane procedure i da ćemo moći da objavimo krajem naredne sedmice i iskreno se nadamo da će se javiti kvalifikovane kompanije i da nastavimo sa saobraćajem sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, barem ovaj dio koji je Wizz Air trenutno prestao da leti."

Podsjećamo, nakon što je irska kompanija Ryanair početkom ljeta otkazala letove, uslijedio je novi šok. Wizz Air je ukinuo bazu i otkazao devet linija za najatraktivnije evropske destinacije.

DŽEVAD HALILČEVIĆ, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

„Trenutno imamo pokrivenu Njemačku i Švicarsku u ovom zimskom periodu od prvog novembra. U Švicarskoj je pokriven Bazel, a u Njemačkoj trenutno leti Dortmund i Memingen."

Pregovori sa Air Montenegrom su u toku i traže se alternativna rješenja,a u opciji je i Ryanair koji bi mogao letjeti od ljeta.

MIRALEM MEŠKOVIĆ, direktor Turističke zajednice Tuzlanskog aerodroma

„Naša intencija ide upravo ka tome da se mi unaprijed bojimo. Bojimo se budućih rezultata, obzirom da je i turistička zajednica Tuzlanskog kantona, koristeći kapacitete, resurs kakav je Međunarodni aerodrom Tuzla, bazirala i svoje programe i neke od strateških ciljeva upravo ka aerodromu."

 

Kako Ljudski.ba saznaje iz pouzdanih izvora, aktualan je i povratak Ryanaira na tuzlanski aerodrom, što bi bile velike vijesti i za mnogobrojnu bh. dijasporu.

Povezani članci