Društvo

NORVEŽANI VJERUJU SARAJLIJI: Politički uspon Lindova, stranka ga predlaže za načelnika

Sarajlija Ahmed Lindov mogao bi se naći u utrci za načelnika norveškog grada Kvinesdala. Njegova Radnička partija danas mu je nominacijom za tu funkciju odala veliku čast I priznanje za dosadašnji rad

- Velika mi je čast da me komisija predlozila kao svog kandidata, i zahvaljujem se na ukazanom povjerenju. Sad je na članovima stranke da li žele da ja budem kandidat za načelnika, za Ljudski.ba je rekao Lindov.

Politikom se u Norveškoj bavi aktivno od 2015 godine I priznaje nam da je bio pozitivno iznenađen pozivom na razgovor sa stranačkom komisijom

- Tad mi je rečeno da komisja nakon pregleda svih članova, smatra da sam ja osoba za nosioca liste i kandidata za načelnika na predstojećim izborima. Bio im je važan moj stav, a meni je veliko priznanje dobiti mogućnost da predvodim listu za lokalne izbore u opstini Kvinesdal ispred radničke stranke, kaže Lindov.

Čovjek je od akcije i povjerenja što je pokazao dosadašnjim radom. Na njegovu inicijativu općinski budžet je kreiran prema prijedlogu Radničke partije koja u opoziciji iako je osvojila najviše glasova. Jedini je Bosanac u ovoj norveškoj regiji koji je već izabran na neku javnu funkciju što doprinosi razbijanju predrasuda. Ranije je smo o tome pisali na Ljudski.ba, aLindov je tada rekao: “Moj cilj je i da kao politički aktivista razbijam predrasude. Norvežani generalno nemaju loš odnos prema strancima, ali predrasude postoje. Mene je jedan dedo pitao jesam li zaista musliman jer ne izgledam tako”.

- Želja za pravednim društvom je osnovni motivacioni faktor za mene. Lično sam se angažovao u politiku da bi tad već sad davne 2014 pokusao dati bolje uslove mladim studentima koji su vozarili na fakultet. Uvjeren sam da su dobri uslovi u mladosti bitni za obrazovanje i samim time bolji život u starijim godinama. Prvu veliku političku pobjedu sam dobio kad smo uspjeli usvojiti odluku o stipendiranju za studente koji vozare u opštini Kvinesdalu, rekao je za Ljudski.ba Lindov

Velika mu je želja da sprići iseljavanje iz Kvinesdala i da ojaćo rast stanovništva u Kvinesdalu i regiji Lister. Prema njegovom mišljenju da bi ljudi ostali živjeti u Kvinesdalu moraju imati sigurnost, što podrzimjeva efikasne općinske usluge, dobro zdravstvo, kvalitetno obrazovanje I siguran posao.  

- Kroz političku angažiranost u Norveškoj uvijek gledam kako mogu na neki način pomoći svojoj domovini, Bosni i Hercegovini. Ako budem izabran za načelnika mislim da ću to moći podići na veći nivo, istakao je Lindov..

Za izbornu utrku zemljaci mu neće moći puno pomoći jer ih ima samo oko 30-etak u Kvinesdalu. Toga se ne plaši jer su Norvežani već pokazali da imaju u njega povjerenja, a on se odužio borbom za poboljšanje statusa poljoprivrednika.

- Puno mi znaći ova potvrda podrške od strane moje stranke, pošto ću bit prvi stranac kandidat za načelnika u Kvinesdalu ispred Radničke stranke. 2015 godine sam izabran kao prvi i do sad jedini stranac opštinskog vijeca Kvinesdala. Nadam se da ću 2023 uspjeti da budem političar koji je vratio Radničku stranku u vlast Kvinesdala, rekao je Lindov.

Prije toga I priprema za kampanju članovi stranke će na nominacijskom sastanku donijeti konačnu odluku o njegovoj kandidaturi. Kvinsesdal broji 6.000 stanovnika, a općina raspolaže budžetom od 40 miliona eura.

Povezani članci