Društvo

BILIĆ BEZ PARDONA: Sramna uloga Nobila, Dodiku valjao i u slučaju Dragičević

Advokat iz Sarajeva i aktivni analitičar političkih dešavanja u BiH Senad Bilić nije mogao prešutjeti ulogu hrvatskog kolege Ante Nobila u odbrani Milorada Dodika pred Sudom BiH. Oštro i bez pardona Bilić je kritikovao Nobila smatrajući njegov potez politički motiviranim. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Svi se čude otkud Anto Nobilo u ulozi advokata u timu odbrane Milorada Dodika? U svom prepoznatljivom samoreklamerskom stilu Anto je nakon suđenja "ukrao show",davao izjave okupljenim novinarima, tumačio KZ i ZKP BiH, ukazivao "nama glupanima" koji pojma nemamo na tobožnje greške koje je napravilo Apelaciono vijeće Suda BIH??? 

O ovome bi trebala nešto reći i Federalna advokatska komora...

Objasnio je nama Anto da i Dodik ima pravo  na fer i pošteno suđenje, koje u Sarajevu nikako ne može imati, da je fer i pošteno suđenje za Dodika moguće jedino u "prestonici" ljudskih prava i demokratije kakva je današnja Banja Luka, te da samo sud u tom gradu može suditi njegovom klijentu M.Dodiku.

Da odmah razjasnimo stvari, odvjetnik Nobilo je upisan u Odvjetničku komoru Republike Hrvatske i kao takav po Zakonu o advokaturi Federacije BiH ne može obavljati odvjetničku  praksu niti zastupati klijente u Bosni i Hercegovini, te on ima samo ulogu savjetnika u timu odbrane M.Dodika i u sudnici ima status publike, status posmatrača. To što on nakon suđenja vodi glavnu riječ, objašnjava i pojašnjava tok suđenja, to je stvar njegovog karaktera, a nikako uloge u samoj odbrani i u samom procesu. 

Mnogi će reći da je Dodik čovjek koga između ostalih kontrolišu i hrvatske obavještajne službe za koje on u Bosni i Hercegovini obavlja prljave poslove, sve u cilju demontaže i obesmišljavanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, u ovom slučaju naročito Suda i Tužilaštva BiH, te u tom svjetlu treba gledati i Nobilov angažman. 

Ako se ne varam, do Nobilovog angažmana je došlo nakon ljetošnje Dodikove "helikopterske" posjete Zoranu Milanoviću, koji mu je izgleda i preporučio Nobila. Nobilo se i sam "preporučio" Dodiku, kada je nakon samo sat vremena uvida u spis Davida Dragičevića ustanovio da je tu sve ok, da nema nikakve odgovornosti policije RS za ubistvo ovog  momka!? 

O ovoj blago rečeno čudnoj vezi (Nobilo - hrvatske obavještajne službe - Dodik) je govorio i moj omiljeni narodni poslanik u RS-u, Vukan.  O glupostima da krivično djelo propisano KZ BiH sudi Općinski sud u bilo kojem gradu u Bosni i Hercegovini, pa i u Banja Luci, a što traži Nobilo i ostali iz Dodikove odbrane, suvišno je i govoriti i objašnjavati...

Kao razlog zbog čega bi suđenje trebalo biti u Banja Luci navode se izjave koje su u vezi Dodika i suđenja davali neki zvaničnici, ambasadori, Šmit, i to zamislite u Sarajevu....i to se tumači kao pritisak na sudije u Sarajevu. Izgleda da sudije u Banja Luci ne čitaju i ne slušaju ništa što se kaže ili objavi u Sarajevu....

Ako je i od Nobila, previše je, ovo nema veze sa razumom, da ne kažem nešto gore. 

Kad se pravno sagleda sve izrečeno u vezi ovog postupka, niko, pa ni uvaženi Nobilo, nije ni pokušao da pravno pobije optužnicu, sve se svodi na politiku, politički proces, napad na "Precednika" i slično, te se upravo zbog toga "bojim" de ne bude "jauka sa Zmijanja" na kraju tog   " političkog procesa".....

Povezani članci