Društvo

BiH NA UDARU: Medij iz Austrije se raspisao o islamskim radikalima

Međunarodne tajne službe smatraju da je Austrija s pravom podigla stepen upozorenja na opasnost od terorizma, jer je sve više slučajeva regrutacije među mladim džihadistima, koji se regrutuju na propalestinskim protestima, ali i putem Telegrama i TikToka, navodi austrijski list Österreich” pod naslovom “Beč: hiljade džihadista, ćelija Hamasa & Cyber rat””.

Iako je austrijski ministar Karl Nehammer juče izjavio da “ne postoji konkretna prijetnja”, list “Österreich” ističe da Austrija već dugo važi za “sigurnu luku” i utočište povratnika radikalnih islamističkih grupa.

“Kako Hamas, tako i Muslimansko bratstvo djeluju na ovim prostorima. Takođe, posljednjih godina sve su primjetnija putovanja iz Austrije u Gazu, Teheran, Siriju ili u Katar i opet nazad u Beč”, napominje list. Dodaje kako su u Austriji službeni simboli terorističkih organizacija zabranjeni, te da su osobe bliske tim krugovima pod nadzorom državnih bezbjedonsnih organa te da se prati sve, između ostalog, i njihova putovanja.

U nastavku se upozorava na povezanost osoba radikalne islamističke scene u Austriji, s onima u Njemačkoj, koje nadzire njemački Državni ured za zaštitu ustava i po tom pitanju usko sarađuje s austrijskim kolegama. Ali, nadziru se i drugi:

“Naravno, nadzire se i ono što se događa između radikala iz Bosne i Hercegovine i domaćih radikala, nadziru se njihove veze. Domaća državna bezbjednost već neko vrijeme ima fokus na pojedinim muslimanima u Beču i Gracu, piše “Österreich”.

Regrutovanje novih članova u radikalne islamističke krugove, u međuvremenu se većinom odvija preko “propalestinskih” protesta i društvenih mreža, tvrdi austrijski dnevni list, uz konstataciju:

“Dok Instagram i Fecebook barem pokušavaju izbrisati terorističku propagandu, mlade islamisti se preko Telegrama i TikToka otvoreno pozivaju na proteste nasilja, koje bi, prema upitstvima, potom trebali da postave i na – live stream”. Ono što posebno zabrinjava su tzv. “vukovi samotnjaci”, pojedinci koji se sada osjećaju “osnaženim” i koji bi sada mogli bi izvesti napade širom Evrope, uključujući Austriju”, piše Österreich.

Povezani članci