Politika

VJETAR U LEĐA BiH: Zemlja EU se snažno zalaže za članstvo BiH

ustrija se godinama zalaže za brzi prijem Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i silovito je zagovarala kandidatski status, koji je dodijeljen uz uvjet da se poduzmu koraci navedeni u preporuci Evropske komisije, saopštili su iz Austrijske ambasade Sarajevo

Istovremeno, Austrija se zalaže za fleksibilnost Evropske unije u procesu pristupanja. Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg i ministrica za Evropu Karoline Edtstadler su već u maju 2022. godine podnijeli prijedlog dinamiziranja stagnirajućeg procesa proširenja. Nadograđujući na tome, savezni ministri Schallenberg i Edtstadler sada hoće da ove prijedloge dalje razviju i identificiraju konkretna područja djelovanja i oblasti politike, kako bi se intenzivirala integracija Zapadnog Balkana.

„Mi sada moramo da istupimo sa nečim novim za Zapadni Balkan i da ubrzamo proširenje. Potrebni su opipljivi koraci i jedan smislen sistem poticaja za reforme; inače ćemo izgubiti ljude u toj regiji. Našim prijedlozima, koji nas vode dalje u pogledu postepene integracije, mi hoćemo da države Zapadnog Balkana institucionalno, financijski i na temelju konkretnih oblasti dinamičnije približimo. Ne vrijedi više gubiti vrijeme. Geopolitička stvarnost zahtijeva tempo i inovativne pristupe“, kazala je ministrica za Evropu Karoline Edtstadler.

Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg je rekao da je proširenje najsnažniji geostrateški instrument Evropske unije.

“Upotrijebimo ga kao takvog. Ne smijemo čekati, dok kandidati za pristupanje u potpunosti ne implementiraju pravnu stečevinu (acquis) Evropske unije, nego treba da ih prije toga integriramo u onim političkim oblastima, u kojima je to moguće. Ne smijemo napraviti grešku i, uz svu opravdanu fokusiranost na Istok, zaboraviti Jugoistok Evrope. Austrija jeste i ostaje snažan davatelj impulsa za postepeno približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, zaključio je.

Povezani članci