Društvo

AMERIČKI GENERAL PALI ALARM: Napad na Kosovu za zabrinutost EU i NATO-a

Američki general u penziji Wesley Clark izjavio je da napad počinjen na sjeveru Kosova, kod sela Banjska, predstavlja pravi problem za stabilnost Balkana i da bi Evropska unija i NATO trebalo da budu zabrinuti.

"Uznemirava činjenica da se poslije incidenta ispostavilo da je u srpskom manastiru bila uskladištena velika količina oružja. Takvih slučajeva je bilo i tokom naših ranijih iskustava na Balkanu devedesetih godina, kada su pojedini manastiri bili uporišta srpskog nacionalizma. Nadam se da će KFOR insistirati da sve to bude provjereno – jer za takvim nečim nema mjesta u trenucima nastojanja da se obezbijedi sporazum o autonomiji za kosovske građane srpske nacionalnosti", navodi Clark za Glas Amerike (VOA).

On je rekao da je "oružje vjerovatno došlo iz Srbije, kao i da se vjerovatno radi o akciji koju su koordinirali ili bar prešutno odobrili srpski specijalci".

Clark je ocijenio da za tvrdnje o represiji nema realnih pokazatelja, kao i da je jasno da u to područje stiže novac iz Beograda kao da se radi o posebnoj državi, što je netačno. "Sjever Kosova je dio Kosova. I trebalo bi da bude integrisano potpuno u kosovski sistem. U tome je istinski problem", rekao je. Povodom tvrdnji kosovskih vlasti da je jedan od napadača Milan Radoičić, aktuelni potpredsjednik najveće i najuticajnije stranke kosovskih Srba na Kosovu koja ima bliske veze sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, Clark je rekao da se to može tumačiti kao dodatni dokaz saučesništva srpskih vlasti – što ugrožava postizanje sporazuma o autonomiji srpske zajednice za čiju primjenu se zalažu SAD i Evropska unija.

Prema njegovim riječima, pojedinci koji su sa srpske strane učestvovali u svemu tome treba da budu izvedeni pred lice pravde i to u skladu sa pravilima koje propisuje kosovsko zakonodavstvo.

"Potrebno je da NATO učvrsti svoje sposobnosti i bude efikasan na teritoriji čitavog Kosova. Ukoliko su, na primjer, nekog pojedinca sankcionisale SAD ili Evropska unija – kako je moguće da bude lider političke partije na Kosovu?! Ko to dozvoljava? Na primjer, gospodin Tači koji je optužen za ratne zločine, još je u haškom pritvoru. Potrebno je da postoji mjera razumijevanja obje strane za vladavinu prava na Kosovu", dodao je.

Na pitanje kakva se poruka šalje proglašenjem dana žalosti u Srbiji, Clark je rekao da je "neopravdano kada se to podigne na nivo državne politike – jer su ti ljudi bili odmetnici". "Sve ovo je prava šteta za dijalog. U njemu treba da učestvuju razumni državnici koji će se založiti da ovakve stvari treba da prestanu. Vrijeme je da se nezavisnost Kosova prizna, da se krene naprijed i uspostavi mir u regionu", naveo je Clark, dodajući da nije vjerovatno da će se to i desiti.

On je ocijenio da je snaga međuetničke mržnje, čije nasljeđe traje duže od jednog vijeka, toliko moćna da misli da je potrebno da se nacije Evrope i SAD udruženim snagama bave time.

Wesley Clark je također ocijenio da je prije deset ili pet godina izgledalo da Srbija napreduje u težnji da postane član evroatlantske zajednice, ali da sada djeluje da je to stalo. "Srbija ne napreduje", rekao je Clark za VOA.

Povezani članci