Vaše priče

SVI SMO MI RUDO: Njihove smo otjerali, imamo Republiku, ali nema banke

Psiholog i politički analitičar Ibrahim Prohić osvrnuo se na nedavnbu vijest da je u Rudom zatvorena jedina banka. Prohiću je sve jasnbo, ali ljudima koji su na vlasti nije.. Prohićevu objavu prenosimo u cijelosti.

U Rudom, gradiću na sjeveroisteku BiH, u RS-.u, zatvorena je jedina banka, prije toga mesara, a uskoro će ista sudbina zadesiti i posljednju kafanu. Banka je simbol savremenog poslovanja (pa i načina života), a kafana društvenog života i elementarne razonode. Govori se da grad koji nema pozorišta nije grad.

Da nastavim, grad koji nema banku nije ni varoš, a varoš koja nema ni kafanu nije ni kasaba.Civilizacijski iskorak, ali u pogrešnom smjeru. Klasični retrogradni istorijski proces. Sunovrat u srednji vijek.

U uređenom društvu to bi bila top vijest, alarm za javnost i vlast. Ovdje, u BiH će to proći neprimjetno. Pa, . ni u RS neće biti dramatičnih reakcija. U Rudom tek mlaka konsternacija koja će se za dva dana utopiti u blatu opšteg beznađa.

Da damo prostora mašti i nadrealnim slikama. Da se slična drama (civilizaciskog regresa) dešava u srednjem vijeku (nepovoljna ) vijest ne bi bila na internetu, već bi bila saopštena uživo. U po čaršije rano jutros bi stigao dobošar. Nekoliko uobičajenih taktova o zategnutu siroovu kožu prati promukli glas ostarjelog glasnogovornika¸¸Narode, čujte i počujte, od danas u Rudom nema ni jedine banke. Ko ima kaakvog blaga neka ga dobro sakrije, ko nema njemu banka i ne treba¸¸ !?

 U Rudom su prije 15 godina bile dvije banke.Rudo nije izuzetak već ilustracija trendova u BiH.  Dramatično je kad opšte stanje nije dobro, a tragično kad su od tog stanja trendovi još gori. Nedavno je u Hutovu, zaleđu Neuma, zatvorena jedina škola stara oko sto godina (U to Hutovo sam kao gimnazijalac išao na dodatno usavršavanje kod vrsnog matematičara (Sudo Kudra), a sada tamo nema ni škole) !?

Retrogradni procesi su gruba realnost BiH. U nizu negativnih procesa, u centru civilizacijskog sunovrata, leži problem gubitka biološke supstance  Ovome valja dodati da problem nisu samo brojevi, već i struktura žitelja, odnosno onih koji odlaze (starosna, profesionalna, reproduktivna.

Prvačića u školama sve manje, staračkih domova i staračkih domaćinstava sve više).  Apokalipsa. I da nije banka zatvorena tamo ne bi bilo ništa bolje. To što će stanovnici Rudog biti prinuđeni putovati 40 kilometara (do Višegrada) radi nekih dnevnih potreba (i obaveza) jeste problem (platiti račun za struju....), ali iza svakodnevnice se kriju dublji , strateški problemi i prijetnje.

Zatvaranje banke je posljedica. Simboličko upozorenje da Rudo propada privredno i demografski, u konačnici civilizacijski.  Drastičan gubitak stanovnika u opštini, nepovolljna starosna i profesionalna struktura, ekstremna redukcija privrednih djelatnosti...„ Кada je otišla sva omladina šta će onda ovdje i banke¸¸, rezignirano kaže madić u pustom gradu.

Da jedna lokalna zajednica nazaduje i privredno i demografski propada pokazuje manji broj upisanih učenika u školu, smanjen broj potrošača električne energije, promjena starosne struture stanovništva i drugi faktori. Manji je obrt kapitala pa se gase i poslovnice banaka.

P(ost) S(kriptum)

Na kraju, konceptualna dimenzija iliti o uzrocima. Propast o kojoj govorim je logična, zakonomjerna posljedica etabliranih politika koje tridesetak godina ovdje apsolutiziraju princip etničkog predstavljanja u političkom polju, u ustavnoj konstituciji i administrativnom uređenju.

Da pojednostavim, sve se reducira na premisu etničke segregacije. ¸¸Svoji na svome¸¸. Animoziteti, mržnja, konflikt su propagandni alati te političke agende, a tragično nizak stepen društvene produktivnosti gruba realnost.

U Rudom su svi stanovnici Srbi. U Hutovu su svi stanovnici Hrvati. Na nekom trećem nesretnom mjestu svi su (ili većina) Bošnjaci...

Nema onih drugih, trećih koji bi bili remetilački faktor etničkoj idili. Umjesto idile zatvorena zadnja banka !? Da mi je otići u Rudo i stati na mjesto onog dobošara iz srednjeg vijeka i proderati se iz sveg glasa ¸¸narode, čujte i počujte, zašto se dešava ovo što se dešava, zašto nam ne teče med i mlijeko kad ovdje nema onamo njih, kad imamo našu vlast u opštini (SNSD), kad imamo i našu Republiku koja je i napravljena da nas brani¸¸!?

Da mi je , iz istih razloga , otići u Hutovo, pa i tamo dobošariti na isti način. A, možda bi trebalo prvo otići na Baščaršiju pa ispred Sebilja upitati ko nas ovdje brani trideset godina i dokle smo dogurali?

Nismo dobacili do Rudog i Hutova, ali ni do pravne države niti do standarda EU !? Bolje da završim , jer me proganja misao (koju pokušavam zaobići) ¸¸svi smo mi Rudo¸¸!?

Da se razumijemo, konceptualni problem se ne smije reducirati na temeljni princip (etničko ili građansko). Suštinski problem je Karakter etabliranih stranaka bez obzira na ideološku premisu.

P:S:2.da dodam misao književnika Nedžada Ibrahimovića koju sam pročitao kad je moj post već objavljen (vi odgonetnite zašto)...."Nedovoljnost i nedovršenost svijeta su ga iznenadile, ali ga je porazila spoznaja da to ljudi ne primjećuju i da se ponašaju kao da je sve oko njih i u njima savršeno normalno i na svome mjestu

Povezani članci