Vaše priče

BEZ EUFORIJE, (NE)RIJEŠENO JE: "Vukovi" nisu digli šape sa BiH, građanski bunt nije dovoljan uz vladajuću elitu i sterilnu opozciju

Živoz ide dalje, bitke se nastavljaju, a končanih pobjednika nema, u najkračem ovako politički analitičar i9 psiholog Ibrahim Prohić rezimira sve što je pratilo donošenje odluke Visokog predstavnika u BiH i izmjenama Izbornog zakona. Njegovu objavu pod naslovom "psihološki praktikum 21, otpor, nasatavak prenosimo u cijelosti.

Bez euforije , molim. Povlačenje OHR,a je taktičke prirode i ništa bitno nije riješeno. Nije se desio katastrofični scenarij koji se nagovjeeštavao. No, suština problema ostaje.

Mrvice mogu goditi, ili predstavljati blagu oblogu. Temperatura spala, "bolest" BiH ostaje.Čak su i ove "tehničke izmjene"¸ kozmetika koja je u funkciji da se sačuva preostali kredibilitet aktuelnog Visokog predstavnika.

Glavni problem krivotvorenje, falsificiranje izborne volje građana i doslovno krađa na izborima ne sprečavaju se posljednjom odlukom OHR-a .Zar je bilo teško donijeti odluku da se u tu svrhu upotrijebe savremena tehnička i tehnološka sredstva !?

Christian Schmidt nije sam. Vukovi na diplomatskom terenu tek su trenutno odustali, a (teritorijalni) apetiti susjeda i komšija nisu ugašeni. U politici nema definitivnih rješenja i nijedan pomak nije ireverzibilan (nepovratan). Dapače !

Građani BiH tk su dobili priliku da se suoče sa temeljnim problemom, a to su KARAKTER VLADAJUĆIH POLITIKA (i sterilnost opozicije) u BiH, te SUSPENZIJA POLITIČKOG SISTEMA I NEFUNKCIONALNOST DRŽAVNIH INSTITUCIJA ! Ako se ta prilika ne iskoristi na predstojećim izborima za to neće glavni krivac biti tzv međunarodni faktor.

Bez značajnih promjena u društvenom biću nema niti promjena na političkom terenu.Trenutni rasplet pokazuje HIPOTETIČKU MOĆ JAVNOSTI (efikasnost masovnog otpora) ako postoje strukture sposobnne artikulirati nezadovoljstvo i potrebe građana na adekvatan način.

Građanski otpor može biti djelotvoran, ali je za supstancijalnu promjenu u društvu potrebno puno VIŠE.Pobuna i emocije ne rješavu bit krize. Da bi bilo bolje nužno je da ljudi izađu u svijet realne egzistencije, da konstantno učestvuju u sopstvenom životu, na izborima i poslije tokom mandata, da se oslobode nametnutih mitova i zamki nacionalista i lopova, odnosno njihove manipulacije niskim strastima i strahovima.

Ne vjerujem u spontane promjene, niti u spas sa strane. Valja upravljati društvenim procesima. Nužno je osloboditi se zabluda. Ne postoji vlast koju nije nužno kontrollirati i korigirati.

Politika je suviše ozbilljna disciplina da bi bila ostavljena samo političarima. Poosljedice izbora tiču se i onih koji ne izlaze na izbore. Nemoj nikad to zaboraviti...Gledaj, bolan , od čega se živi.U BiH je dobro samo političkoj klasi i s njom povezanim interesnim grupama, a ¸"bičnim građanima"  S., H. , B., i nama ostalima...ah, znate kako je!? Spas je u emancipaciji koja bi promijenila dominantno stanje društvene svijesti.

Povezani članci