Vaše priče

RADUNOVA PORUKA SRBIMA U F BIH: Posavina opominje, politički trgovci nas drže kao građane trećeg reda

Nakon imenovanja Vlade u Posavskom kantonu oglasio se delegat u Klubu srpskog naroda Doma naroda F BiH Duško Radun. Za njega nema dileme, Vlada u Posavskom kantonu je formirana mimo Ustava F BiH, a dodatni problem Radun vidi i u takozvanim zaštitnicima srpskih interesa koji ne žive u F BiH.

Današnji izbor Vlade u Posavini za Raduna je klasični primjer kako se zbog visoke politike i viših interesa zanemaruje lokalno srpsko stanovništvo.

- Kao delegat u Domu Naroda FBiH  zalagao sam se da Srbi u FBiH sami odlučuju o svojoj sudbini i političkom djelovanju jer smo ovako samo neko ko služi za potkusurivanje i neko ko se uvijek za neke tamo više interese podrazumijeva. Sa pravom se pitam zašto su Srbi u Posavini postali građani trećeg reda i zašto sad nemaju podršku svojih matičnih stranaka iz Republike Srpske, poručio je Radun.

HDZ je u Posavini iznevjerio svog partnera SNSD. U Skupštinu je po prvi put izabrana jedna Srpkinja, ali glasovima Hrvata. Vjerovatno zbog toga Svjetlana Kamenjaš danas nije vidjela ništa sporno što u vladi nema predstavnika Srba. Na diskriminaciju je ukazao predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović koji je najavio Apelaciju pred Ustavnim sudom F BiH.

- Prema podacima iz specijalnog izvještaja o nacionalnoj strukturi zaposlenih u kantonima i ukupnim podacima koje posjeduje obudsman BiH, na teritoriji Posavskog kantona je živjelo 6.685 Srba 1991. godine, što je 11,2 odsto od ukupnog broja stanovnika ovog kantona - naveo je Radanović.

Istup Radanovića dodatno je naljutio Raduna. Sporan mu je jer predstavlja odraz licemjernosti i lažne brige za povratnike u F BiH. Kao argument za Ljudski.ba Radun navodi činjenicu da Radanović živi u Šekovićima i da vjerovatno ne poznaje većinu mjesta u kojima žive Srbi u F BiH. Umjesto izjava onih koji se umjesto na srpskim ognjištima uglavnom pojavljuju u medijima on smatra da povratnici moraju preuzeti brigu za sebe.

- Ako promijenimo dugogodišnju praksu gdje je sudbina nas i naše djece u tuđim rukama možemo se nadati boljem statusu u Federaciji. Postaviću pitanje kome je stalo da Srbi ostanu na svojim ognjištima ... iskreno odgovor je samo nama koji živimo u Federaciji. Zar je problem da se okrenemo stvaranju boljeg života za sve narode Federacije BiH i Republike Srpske a ne da se gledamo samo kao instrument za bogaćenje velikih partija i njihovih lidera, za Ljudski.ba kaže Radun.

Kao pozitivan primjer je naveo političko organizovanje Srba u Livanjskom kantonu i njihovu zastupljenost u institucijama vlasti i javnim kompanijama. Posebno je istakao djelovanje svoje Srpske napredne stranke kao aktivnog sudionika stvaranja zajedničke liste pod nazivom Srpska sloga.

Povezani članci