Društvo

CIRKUS U DOBOJU: Para ima, mosta nema, građani rizikuju život

I pored toga što je prije više od dvadeset godina isteklo vrijeme njegove namjene, montažni vojni most preko rijeke Spreče još je u upotrebi. Njime se koristi više hiljada stanovnika pet podozrenskih naselja u dobojskom kraju, koji svakodnevno rizikuju svoje živote. Iako je novac za izgradnju novog mosta osiguran, njegova gradnja do danas nije počela, a trebao je biti završen krajem prošle godine.

Već više od dvadeset godina oko pet hiljada stanovnika više naselja podno Ozrena na vlastiti rizik prelaze most kojem je rok upotrebe istekao prije više od dvije decenije.

„Hvala IFOR-u što ga je postavio, ali je toliko dotrajao da ga treba remontovati ili maknuti odavde jer samo je pitanje dana kad će se on srušiti i kad će neko nastradati“, kaže za FTV Osman Čabrić, inicijator za izgradnju mosta iz Suhog Polja kod Doboja.

Početkom jula prošle godine predstavnici Unije općina i gradova turskog svijeta i predstavnici lokalnih vlasti Doboja i Doboj-Istoka svečano su označili početak gradnje novog mosta preko rijeke Spreče na međuentietskoj liniji kod Doboja. U finansiranju mosta vrijednog 900.000 KM donator iz turske je investirao 600.000 KM. Preostalih 300.000 je obaveza lokalnih zajednica. Gradnja još nije počela.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja (SNSD), objašnjava kako je projekat trenutno „u fazi stagniranja“, ali, napominje, ni Grad Doboj ni Općina Doboj Istok nisu odustali od zajedničkog projekta.

Stanovnicima koji koriste most važno je da gradnje počne prije jesenjih kiša, kada će vodostaj Spreče otežati gradnju. Od izvođača radova su dobili uvjeravanja da će posao biti završen, ali da im trenutno nedostaje radne snage.

Most, koji je trebao biti završen do kraja prošle godine na siguran način će povezati više dobojskih i naselja općina Doboj Istok i Petrovo s magistralnim putem Doboj – Tuzla.

Povezani članci