Vaše priče

POLITIKA U BIH: Narodu jedna sijalica i da jede travu, a njima...

Danas čitam interviju sa bivšim predsjednikom  Vlade F BiH, bivšim predsjednikom Nadzornog odbora i bivšim višegodišnjim generalnim direktorom EP BiH; te sadašnjim, aktuelnim, predsjednikom Sabora islamske zajednice u BiH , sve u vezi cijene struje.  Svi ga znaju jer je preko 30 godina u vrhu svih dešavanja koja su nas doveli do toga da imamo građane sa najmanjim platama i penzijama.

I onda kada je to tako onda dotični tvrdi da treba da plaćamo ugalj i struju po svjetskim cijenama. To znači da moramo plaćati  robe i usluge po svjetskim cijenama.

Kada je to tako zašto se onda ne izravnamo i sa platama i penzijama po svjetski standardima. Zašto stotine hiljada građana umjesto 250 eura penzije ili 500 eura neto plate nemaju zagarantovanu neto platu od 1.000 eura ili penziju od 500 eura.

Zar logika stvari ne pokazuje da djeluju tržišni zakoni. Onda neka bude cijena struje i dva puta veća pa neka rudari kopaju ugalj za 2.000 eura umjesto 1.000 eura neto plate. Broj onih koji bi radili u jamama i kopovima bi se povećao dva puta. Broj mehanizacije , od širokih čela do bagera , bi bio deset puta veći . Uglja i struje bi bilo za izvoz. Novca bi bilo u izobilju.

Energetika bi bila na prvom mjestu privređivanja. Radnici ne bi odlazili iz države. Svaki pedalj države bi bio obrađen. Solari i vjetrovi bi se okretali i kupili energiju na " svakom čošku". Svi bi " jurili" u fabrike, rudnike i njive.  Zar je ovo san ili java? Nije.

Ovo smo mi imali onda kada je država bila radnička i seljačka. Tada su ljekari i učitelji bili najcjenjeniji ljudi. Političari  ,   direktori i javni radnici su radili za narod. Tada se gradilo i radilo. Sada nas ovakvi koji su na vlasti uvjeravaju da plaćamo po svjetskim cijenama i da jedemo travu i koristimo samo jednu sijelicu.

Naravno , vile, jahte, stanovi, službena auta i helikopteri su za njih. Sve  njima  po svjetovnim i vjerskim pravilima je ispravno. Narod mora samo da pati ili da bježi iz države. Tako će kako oni tvrde uglja i struje i po vrhu i solara, mini centrala, vjetro i hidro elektrana biti u izobilju ali u njihovom vlasništvu ili po njihovim projektima. Narodu ostaje kalja i grah dok je njima svo bogatstvo  uz obećanja raja ili dženeta na ovom svijetu.

Zar priča o cijeni uglja i struje nije blesava. Baš blesava ili budalasta. Kakve tarife. Sve treba podići 2 puta ili 100% zajedno sa minimalnim neto platama i penzijama. Novca ima u izobilju. Oni koji kažu da nema lažu jer je Karl Marks rekao: " Naspram brda novca stoji brdo roba".  Zar Karl Marks nije rekao da postoje " željezne  nadnice" koje treba da prehrane i ogriju radnike. To nije socijalizam ili komunizam. To je pravedna raspodjela i poštena država. Toga nama treba.  Treba nam poštena i pravedna država.

Povezani članci