Vaše priče

KOGA BIH EVAKUIRA IZ GAZE: Nešić optužio Konakovića da "spašava" i strance i najavio provjeru na granici

Povodom jučerašnjeg saopštenja ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića da "MIP BiH pruža aktivnu podršku Ministarstvu bezbjednosti BiH nadležnom za proces evakuacije državljana BiH iz Gaze", ministar bezbjednosti Nenad Nešić zamolio je Konakovića da svoju nesposobnost da pravovremeno pomogne državljanima BiH, što je zakonska obaveza MIP-a, ne pokušava sakriti iza Ministarstva sigurnosti.

- Demagogija i pozerstvo ministra Konakovića nisu ni od kakve pomoći državljanima BiH u Gazi. Problem je očito nastao kada se trebalo konkretno i efikasno raditi. Sramota je za BiH da je više državljana BiH iz ratom zahvaćenog područja evakuisao ministar inostranih poslova Srbije nego ministar inostranih poslova BiH. Nadležnost MIP-a BiH je, prema Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, zaštita državljana BiH na privremenom boravku u inostranstvu - ističe ministar Nešić.

Diplomatsko-konzularna predstavništva u Egiptu, Izraelu, Јordanu i Kataru, objašnjava on, obavezna su da pomognu državljanima BiH i da im obezbijede putni list ukoliko nemaju važeću putnu ispravu.

- Ako su se pojavili neki rođaci rođaka koji nemaju državljanstvo BiH, a koje Konaković takođe želi da dovede u BiH, naravno da će Granična policija, Služba za poslove sa strancima i Ministarstvo bezbjednosti uraditi sve sigurnosne provjere jer je u suštini riječ o migrantima. Ne pada nam na pamet da bez provjera ovdje puštamo strane državljane koji dolaze iz ratnih područja na kojima djeluju terorističke organizacije - naglašava ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

On dodaje da ministar inostranih poslova Elmedin Konaković nije dostavio Ministarstvu sigurnosti spisak od 54 osobe koje žele evakuaciju u BiH, pri čemu su svega njih 19 državljani BiH.

- Da nam je dostavio ta imena, svakako bi mu odmah dali informaciju da li među njima ima lica, stranih državljana, kojima ne treba dozvoliti da uđu u avion za BiH. Ovako, na granici ćemo izvršiti provjeru tih lica i postupiti u skladu sa zakonskim propisima - navodi Nešić.

Nešić je poručio Konakoviću da se ubuduće ne krije iza Ministarstva sigurnostii svoju nesposobnost ne pokušava populistički prebacivati na druge.

- Mišljenje Evropske komisije jasno kaže ko efikasno radi svoj posao i rješava probleme. Ministarstvo sigurnosti Ubuduće kolegi Konakoviću savjetujem - kada nešto ne zna da uradi neka nam se slobodno obrati za savjet, rado ćemo mu pomoći. Pozerstvo i populizam su kratkog vijeka. Mi u tome ne želimo da se takmičimo, ali smo spremni na takmičenje u rezultatima rada - poručio je Nešić.

Povezani članci