Vaše priče

DURAKOVIĆ OTVORIO SRCE: Ni ulizica, ni izdajnik, Bošnjak i baš Bosanac i Hercegovac

U trenutku kada se u RS vodi bitka hoće li SNSD imati četiri delegata u Domu naroda za što se krivac uporno traži u Pokretu za državu oglasio se i potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković. O vlasti u RS ne govori, već nam objašnjava svoju viziju BiH: Kako je biti Baš Bosanac i Hercegovac prenosimo u cijelosti.

Znate da me nije strah, da nisam ulizica ili, ne daj Bože, izdajnik i da nikada neću biti lažni patriota. Znate da ne vagam šta ću reći da bi „moji“ kazali: „Bravo Bošnjo, veliki si patriota, nek si im se nagovorio.“ Sljedeće što ću reći, proizilazi iz srca, a znate kako je kad srcem pričate...

 Smatram da ova zemlja podjednako pripada svima, i Bošnjacima, i Hrvatima, i Srbima, i ostalima. Žao mi je gorke sudbine Bošnjaka iz Višegrada, Srbina iz Konjica i Hrvata iz Posavine, vjerujte. Nije pošteno da Dragan s Baščaršije, ukoliko to nije poželio i sam odlučio, danas živi u Rogatici ili Milićima, a Bošnjak iz nekog fočanskog sela misli da je rođeni Sarajlija. Prezirem bradatu fukaru, „namirisanu“ alkoholom i bijelim lukom, koja je ubila profesora Bošnjaka u Bijeljini. Ali, ne mogu zbog toga biti ljut na dragog mi Dušana iz Bijeljine, nemam pravo.

 Volio bih, vjerujte, da se u Zetri igra folklor u izvornoj srpskoj narodnoj nošnji, a da na to ne zviždimo, da u Živinicama aplaudiramo folkoru u hrvatskoj nošnji, da se nasred Banjaluke uči mevlud, a komšije donesu kolače... tako ja vidim našu BiH.

 I sad, ako vam se ne sviđa ovo što pišem, možete me nazivati svakakvim imenima koja mi ne pripadaju, ali ni bitku protiv srca ne možete dobiti, a kamoli rat.

 Vrlina je, baš, pustiti srcu da govori... ja sam Ćamil Duraković, Bošnjak, baš Bosanac i Hercegovac.

Povezani članci