Vaše priče

DURAKOVĆ ŽESTOKO ODGOVORIO: Savjetniče, dođi iz udobne sarajevske fotelje u Srebrenicu, ili Banja Luku

Na društvenim mrežama žestoko su se sukobili potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković i savjetnik ministra socijalne politike u FBiH Omer Čevra. Razlog je Čevrina kritika Durakovića zbog prisustva na svećanom prijemu povodom inauguracije Milorada Dodika za predsjednika RS-a.

Na prijemu gdje nema zastave BiH, te gdje se intonirala prvo himna Republike Srbije, pa zatim himna Republike Srpske. Prijemu na kojem je u prvom redu ponosno stajao Darko Mladić, sin ratnog zločinca i krvnika Srebrenice Ratka Mladića, dok je Ćamil stajao samo dva metra desno od Milorada Dodika i patrijarha srpskog Porfirija! Usporedbe radi, to bi bilo isto kao da logoraš Auschwitza prisustvuje prijemu koji organizuje negator Holokausta i na kome se pojavljuje u prvom redu sin Heinricha Himmlera!-između ostalog napisao je Čevra.

Uslijedio je oštar odgovor Durakovića.

Sve dok mi budeš čitao bukvicu o kolektivnoj svijesti Bošnjaka iz udobne savjetničke fotelje u sigurnom Sarajevu, brate moj, ne čujem te niti te zarezujem… Dođi kod mene u Srebrenicu ili sad u Banja Luku izvadi ličnu kartu, ti i svi slični tebi, samo tako ćemo legitimno i demokratski pobijediti one koji ne daju da se bh. zastava stavlja u institucije ovog entiteta i koji neće pozivati sve te što si ih pobrojao na svečani prijem.Dođi brate da pobijedimo ja ću za tobom, povedi nas savjetniče, predloži nešto, ne konstatuj jer sam sit lafine i prdoklačenja o patriotizmu i kolektivnoj svijesti ali iz daljine… 

Za Čevru preseljenje u RS nije opcija, jer kako kaže nije ni iz Srebrenice, ni iz Banja Luke. Doduše profesionalni angažman bi to mogao promijeniti, jer ko se navikne na državne jasle svejedno mu je iz kojeg entiteta bi ih muzao.

Očekivano Čevra je "udario" i po "političkom Sarajevu" birajući krivce za propast povratka Bošnjaka u RS. Zato kaže razumije da predstavnici Bošnjaka idu u vlast tog entiteta, ali  je završio kako to najbolje zna, zajedljivo.

- Javim se svakako kada dolazio u Banja Luku da me ugostiš u Tvojoj novoj "renoviranoj" kancelariji i udobnoj fotelji gdje Vas je Dodik smjestio ko afroamerikance za vrijeme segregacije u SAD-u 60-ih i 70-ih godina 5 kilometara od tamo gdje biste inače trebali sjediti da Vas smatra ravnopravnim građnima. Ja ću častiti ručkom ne brini, neću se stavljati na teret tom novom budžetu od 2,5 miliona KM koji Vam je predsjednik entiteta Milorad Dodik osigurao i neka je. To je na neki način mala pobjeda. Sve najbolje Ti želim u budućem radu i nadam se skorijem viđenju.

Povezani članci