Pozitiva

UZELI STVARI U SVOJE RUKE: Općina u BiH subvencionira proljetnu i jesensku sjetvu

Odlukom Općinskog vijeća Tomislavgrad poljoprivrednicima iz te općine ukupno na raspolaganju ove godine bit će 60.000 maraka za subvencioniranje proljetne i jesenske sjetve.

Pravo na subvenciju proljetne i jesenske sjetve imaju poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom ratarskih i povrtlarskih kultura na području općine Tomislavgrad i koja su upisana u općinski Registar poljoprivrednih gospodarstava i registar klijenata.

Ratarske kulture za koje se ostvaruje subvencija su krušna žita (pšenica i raž), stočna žita (stočni ječam, zob i tritikale) te krmno bilje (silažni kukuruz, stočni grašak i grahorice), dok zasijana površina ratarskih kultura za koju se može ostvariti subvencija, odnosno površina na kojoj se ostvaruje proizvodnja, je minimalno jedan hektar po kulturi.

Subvencionirat će se i sjetva povrtlarskih kultura: luk (bijeli, crveni), mrkva, krumpir i kupus, pod uvjetom da se ta vrste proizvodnje ostvaruje na minimalno 0,4 hektara.

Maksimalni iznos subvencije po poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 10 hektara po korisniku.

- Na ovaj način potičemo naše poljoprivrednike da se bave proizvodnjom i jedna smo od rijetkih općina koja je to zadržala i ove godine. Ja se nadam do jeseni da ćemo ova sredstva za poticaje dodatno povećati - kazao načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić.

Povezani članci