Društvo

TAJNA ŠOLJKOVE JAME: Pronađene ručne granate, kosti i smeće

Subotnje blagdansko ugodno proljetno vrijeme devet članova Speleološkog društva Mijatovi dvori iz Tomislavgrada iskoristilo je za istraživanje dva speleološka objekta na Grabovičkoj visoravni kod Tomislavgrada.

U istraživanju sudjelovali su speleolozi iz Tomislavgrada Josip Marković, Domagoj Madunić, Mario Sučić, Ivan Baković, Mijo Dumančić, Niko Šarac, Vinko Šarac, Mirko Šarac i Bože Marković.

Kako su kazali, prva na redu bila je Šoljkova jama koja je dijelom istražena tijekom prošlogodišnje ekspedicije te je za nju tom prilikom izrađen i speleološki nacrt prema kojem je ukupna dubina 45 metara, s ulaznom vertikalom od 20 metara i sa 196 metara špiljskih kanala.

"Zbog svoje posebnosti želja je bila da se posjeti i još jednom istraži. I bio je to pun pogodak. Prekrasno osigana jama s mnoštvom stalaktita, stalgmita, stupova, zavjesa, saljeva, heliktita bila je pravi mamac da nas podsjeti na ljepotu bavljenja speleologijom”, istakli su speleolozi.

Osim toga, navode kako su im bile zanimljive i kolonije šišmiša unutar špiljskih kanala, a iz viđenog bi se, kažu, reklo da se radi o dvije različite vrste šišmiša koje hiberniraju jedna pored druge.

Spuštanjem i istraživanjem spomenute jame zatečene su i nedojmljive scene.

“Ono što nas žalosti je veliki broj kostiju domaćih životinja poput krave, konja, koze i psa. Uz sve to, na ulazu nas je dočekao i otpad, kao da je netko punih pet ormara robe istresao u jamu. A ispod smeća su se krila minsko eksplozivna sredstva poput tromblona, ručnih granata i improviziranih naprava", istakli su iz SD Mijatovi dvori.

Iz te jame iznijeli su pune vreće smeća i kažu da ga je još toliko ostalo te da to namjeravaju očistiti nakon što se iz jame izvade minsko-eksplozivna sredstva.

Nakon toga je uslijedilo istraživanje špilje Vranjevače čija je, prema speleološkom nacrtu, dužina špiljskih kanala 75 metara.

“Sama špilja je veliki biološki i arheološki fenomen koji će biti potrebno dodatno istražiti. Dvorepac (Diplura), Pseudoškorpon, te jedna vrsta kornjaša, uz par šišmiša samo su neki od stanovnika špilje Vranjevače, a veliki broj keramičkih ulomaka govore da su u špilji boravili i ljudi", prenijeli su speleolozi.

Povezani članci