Pozitiva

BRAVO ZA MOSTAR: Ratni zločinci protjerani iz naziva ulica, Kordić je ipak promjena

Sporna i neprimjerena imena šest mostarskih ulica konačno odlaze u ropotarnicu povijesti. Naime, peteročlano povjerenstvo, koje su činili gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, predsjednici klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Velibor Milivojević, Vlatko Marinović i dr. Zlatko Guzin u kratkom roku dogovorilo je zajednički prijedlog.

Ovom odlukom konačno je nakon punih 27 godina skinuta stigma s Grada Mostara čije su neke od ulica nosile nazive po ustaškim dužnosnicima. 

Njime se vrši zamjena imena pet mostarskih ulica, koji je gradonačelnik Kordić danas iznio na Gradskom vijeću, a vijećnici većinom glasova podržali. Za prijedlog Povjerenstva glasovalo je 25 od ukupno 35 vijećnika, 8 vijećnika je bilo suzdržano, a nitko nije glasovao protiv.

Tako od danas u Mostaru više neće stanovati ulice Mile Budaka, koja će biti Šantićeva ulica, Ulica Vokića i Lorkovića mijenja ime u Ulicu Tina Ujević. Ulica viteza Rafaela Bobana u Ulicu fra Ljudevita Laste, Ulica župana Đure Spuževića u Ulicu Ice Voljevice, Ulica Јure Francetića u Humsku, a tabornika Ive Zelenike u Ulicu Ciglana.

Pokušaj Hrvatske republikanske stranke da protjera Josipa Broza Tita iz Mostara nije dobio podršku bošnjačkih predstavnika u Gradskom vijeću. Na ovaj način je dodatno podgrijana ionako uzavrela atmosfera oko može se slobodno reći istorijskog iskoraka da se iz Mostara uklone nazivi spornih ulica koje nose imena ratnih zločinaca.

 

Nije prihvaćen zajednički prijedlog oporbe (HRS, SDP BiH, Naša stranka PMP) da se dosadašnja ulica Ive zelenike preimenuje u ulicu Mate Zelenike, poznatog mostarskog skakača sa Starog mosta, a ulica viteza Rafaela Bobana u ulicu Ženske solidarnosti.

Povezani članci