Pozitiva

AMERIČKI SAN BOSANSKE PORODICE: Od nule stvorili carstvo vrijedno milone dolara

Mladić iz BiH Alen Kajdić pokrenuo je sa ocem biznis u SAD koji danas vrijedi milione dolara.

Halid i Alen su rođeni u Velikoj Kladuši, ali već dugi niz godina žive u Americi i tamo su osnovali prevozničku i logističku kompaniju pod nazivom FR8 Solutions.

Sjedište kompanije je u Džeksonvilu na Floridi.

Da je zaista riječ o porodičnom biznisu, govori i to da je Alenova majka Nafka dala otkaz u firmi gde je radila dugo godina i to upravo iz razloga kako bi se priključila kompaniji. Alenova sestra Amra takođe je uključena u porodični biznis.

Važno je naglasiti da je porodica krenula od nule, a mukotrpan rad, bez ikakvih veza, poznanstava i konekcija, doveo ih je do velikog uspjeha.

"FR8 Solutions je prevoznička i logistička firma u porodičnom vlasništvu, utemeljena na porodičnim vrijednostima i načelima. Moj otac i ja osnovali smo kompaniju 2013. godine, ali je moja porodica i prije toga bila uključena u transportnu industriju. Prije otvaranja firme moj otac je devet godina radio kao vozač kamiona. Pomogao sam mu u održavanju njegove papirologije počev od izračunavanja njegovih IFTA poreza do pomoći u obnovi registracije kamiona i voleo sam da to radim", rekao je Alen.

Mladić je brzo shvatio da veliki prevoznici uvek traže načine kako da prevare i iskoriste vredne kamiondžije poput njegovog oca Halida.

"Tada sam shvatio da moram da učinim nešto da bude bolje. Naša nacija mnogo duguje vozačima kamiona, tako da sam želio da im omogućim da zarade novac koji zaslužuju i da se odnosim prema njima s poštovanjem koje zaslužuju, a pritom i da zadovoljim potrebe kupaca", rekao je Alen.

Upravo iz tog razloga uz pomoć oca osnovao je FR8 Solutions.

"Naš glavni cilj je da postupamo prema vozačima pošteno i da ih dobro plaćamo uz pružanje izvrsne usluge", pojasnio je mladi preduzetnik.

Alen je odmah nakon srednje škole odlučio da slijedi viziju i ostvari svoj san.

"Kompanija FR8 Solutions je počela kao firma za prevoz, ali se zatim proširila na brokersku kuću i potom na radionicu za popravku kamiona i prikolica", rekao je Alen.

Sada uspješno sarađuju sa mnogim poznatim kompanijama poput Tojote, Nisana, Boša...

"Možemo postati vaš prevoznik jednim pozivom za sve vaše vremenski kritične potrebe za pošiljkama. Ako nemamo vozilo u blizini vašeg mesta preuzimanja ili nemamo određenu vrstu vozila ili prikolice u našem voznom parku, imamo pristup mreži partnera koji će vam pomoći. Bez obzira na posao FR8 vam može pomoći bilo da ga radimo sami ili da vam pomogne jedan od naših partnera", pojasnio je Alen.

U svom voznom parku posjeduju 60 kamiona i 80 prikolica.

Halid je zadužen za vođenje njihove servisne radionice koja se nalazi u Džeksonvilu i tu se radi popravka i servis kamiona i prikolica.

Svoje poslovanje nedavno su proširili i na Teksas gdje su u Laredu sagradili skladište za uvoz robe iz Meksika.

"Uvozimo robu iz Meksika i tamo je pretovaramo na naše kamione koji je potom voze dalje po Americi", pojasnio je Alen, piše "Akta".

Porodica Kajdić vrlo često dolazi u BiH i u Velikoj Kladuši su otvorili dispečerski centar koji djeluje u okviru njihove kompanije. Tamo trenutno radi 13 radnika koji vode brigu da svaki vozač sigurno stigne na određenu lokaciju kao i roba koju vozi.

Povezani članci