Politika

SAD KRITIKUJU ČOVIĆA: Nerazumni zahtjevi neće proći

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, izjavio je kako ne želi "predviđati budućnost" kada je u pitanju priča oko napada predsjednika RS-a Milorada Dodika na Ustavni sud naše zemlje.

Američki ambasador je ponovo naglasio kako SAD stoje uz Bosnu i Hercegovinu te je dodao kako neće mirno posmatrati Dodika koji vodi našu zemlju u sukob.

- Jedna od stvari koju sam naučio u školi za ambasadore je da nikad ne predviđam budućnost, tako da neću to učiniti ni sada. Ono što mogu reći jeste da će se politika koju sam upravo objasnio, dakle politika SAD-a, nastaviti i bit će i dalje politika SAD-a u budućnosti. Mi nećemo dozvoliti ili samo mirno gledati sa strane dok gospodin Dodik ili neki drugi u njegovoj administraciji ovu zemlju vode ka sukobu, rekao je Murphy.

Potom je prokomentarisao pitanje Južne interkonekcije i oštru izjavu usmjerenu prema predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

- Južna interkonekcija može zemlju odvesti korak dalje ka energetskoj neovisnosti, što je jako važno jer će biti više izvora opskrbe plinom, a ne da ovisite o jednom snabdjevaču u današnjem geopolitičkom svijetu. To je jako važno. Otvorit će se nove mogućnosti koje su vezane za izgradnju tog plinovoda, recimo za otvaranje novih radnih mjesta za stanovnike Federacije, naravno i Hercegovine, kazao je on.

Kaže da bi takav projekat doveo do značajnog ekonomskog rasta. Izrazio je nadu da će Čović promijeniti svoje mišljenje.

 Mi smo vrlo jasni bili da, kako bi se iskoristila ta prilika, morate imati zakon koji je u skladu s međunarodnim standardima i morate osigurati međunarodnu financijsku podršku. Nećete dobiti međunarodnu financijsku podršku bez jednog vjerodostojnog okvirnog zakona. Nacrt jednog zakona je već izrađen, čak je i potvrđen u Zastupničkom domu FBiH. Onda je ‘otišao’ do federalnog Doma naroda i Dragan Čović i HDZ BiH su postavili neke neprihvatljive amandmane i odgodili napredak po tom pitanju, istakao je Murphy dodavši da je sebično to što Čović i HDZ zahtijevaju neke stvari koje će odmah na početku "ubiti" projekat.

Povezani članci