Politika

PLINOM PROTIV BIH: Nikšić nema rok, Čović se sankcija ne boji

Jedan od najboljih primjera blokada je projekt Južna plinska interkonekcija. Čak 2009. godine označena je kao strateški važan projekt. Prije nekoliko godina, zakon je usvojen u Zastupničkom, ali ne i u Domu naroda Federacije zbog amandmana HDZ-a. Ova stranka inzistira da nositelj projekta bude nova kompanija sa sjedištem u Mostaru, a ne državna BH Gas.

Lider HDZ-a se oglušio i na upozorenja američke administracije, u namjeri da kontrolira realizaciju ovoga projekta. Nova vlada je zakon povukla na doradu. I kada se očekivala konkretna realizacija, na scenu je stupila vlast tri HDZ-ova kantona.

Već dugo je aktuelno pitanje ko blokira postizanje dogovora o Južnoj interkonekciji. Federalna vlada je zakon, nakon preuzimanje vlasti, povukla iz procedure. Opravdanje, kažu, postoji. Potrebna je dorada, ali nedostaje i političkog dogovora.

„Zakon je u prilično u odmakloj fazi. Mi smo na sebe preuzeli neke stvari da riješimo pitanje onih amandmana. Gledamo da inkorporiramo sve te amandmane koji su tada usvojeni u Predstavničkom domu, tekst Zakona eventualno ako još ima neke nejasnoće koje su bili, da znate da smo kao Vlada odbili prijedlog koji je bio od HDZ-a, vraćen na razmatranje i odbijen“, rekao je Nermin Nikšić premijer FBiH (SDP), 30.5.2024.

Rokove, Nermin Nikšić ne želi postavljati. Međutim, optimistično najavljuje da će se Zakon u najskorije vrijeme ponovo naći na dnevnom redu Vlade Federacije. Za bivšeg premijera Edhema Bičakčića, stvar je jasna.

„U datim okolnostima potrebno je da Vlada FBiH donese Zakon o gasu, koji nema. U tom Zakonu o gasu očekujem da bude predviđeno da BH Gas realizuje ovaj projekat pri tom ako je to neophodno izvršiti i transformaciju BH Gasa tako da hrvatska komponenta bude adekvatno predstavljena i uključena. Ovaj posao treba promatrati izvan politike, ovo je tehničko pitanje i ovo je apsolutni prioritet“.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je zahtjev BH Gasa za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju plinovoda Južna interkonekcija BiH - Hrvatska. Opozicija traži pojašnjenje.

„BH Gas je u junu 2021. podnio zahtjev i pitanje moje prema Federalnom ministarstvu prostornog uređenja je da li je ovo nova blokada Južne interkonekcije u režiji HDZ-a“, izjavio je Mahir Mešalić, zastupnik DF u Zastupničkom domu FBiH, 28.5.2024.

Nije u pitanju politika nego struka, poručuje resorni ministar Željko Nedić. Dalje, Nedić navodi da je ministarstvo od četiri kantona, preko čijeg teritorija je predviđeno da prolazi plinovod Južna interkonekcija, dobilo tri negativna mišljenja iz 3 kantona iz razloga što to nije usklađeno sa njihovim prostornim planovima. Inače, u ovim kantonima vlada HDZ.

„Federalnim Zakonom o prostornom planiranju preciziran je način izdavanja urbanističkih suglasnosti i od Ministarstva je ovo sve točno navedeno što sam vam rekao. Pored toga, ima još određenih nedostataka koje je BH Gas imao u svom zahtjevu i zbog kojeg mi praktično nismo mogli izdati urbanističku suglasnost za taj objekt“, naveo je Nedić (HDZBiH).

Američki ambasador u BiH smatra odgovornim Dragana Čovića. Posljedica njegove blokade je da Hrvati nemaju pristup plinu, ocijenio je Michael Murphy.

Upozorenja na adresu Čovića nije nedostajalo. Podsjećamo na izjavu američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove Jamesa O'Briena.

Američkih sankcija lider HDZ-a se ne plaši.

„Ja ne mogu biti ni na kakvoj 'crnoj' listi. Mogu biti samo na 'bijeloj' jer je 'anđeoska'“.

Politiku ne mijenja, od svojih ciljeva ne odustaje.

„Kao što imamo BH Gas imat ćemo i južnu plinsku interkonkciju i na to se ne može niko ljutiti. Ne može niko govoriti o nečijim interesima, ja apsolutno nikakvih privatnih interesa nemam, nadam se da i partneri sa druge strane nemaju privatnih interesa“, kazao je Čović, 8.4.2024.

Mnogo puta smo mogli smo čuti da je Južna interkonekcija od ključnog značaja za energetsku sigurnost i privredni razvoj Bosne i Hercegovine u interpretaciji stranačkih lidera. Još čekamo, da sa riječi pređu na djela, jer je ovaj Zakon već treću godinu na čekanju.

Povezani članci