Politika

AMERIKANCI SKIDAJU BIJELE RUKAVICE: Od Konakovića traže da "urazumi" Čovića

Amerikanci skidaju bijele rukavice i otvoreno ukazuju da im predsjednik HDZ-a Dragan Čović ugrožava interese u regionu.Sve je jasnije da iz SAD-a gube strpljenje i da ovakvo ponašanje Čovića neće tolerisati na što ukazuje i pismo koje je državni sekretar SAD poslao ministru inostranih poslova BiH Elmedinu Konakoviću.

Nije više tajna da je Konaković dobio pismo državnog sekretara SAS-a u kojem ga  je zamolio da 'izvrši pritisak' na Čovića kako bi prestao opstruirati projekt izgradnje južne plinske interkonekcije. 

Blinken je pismo mogao uputiti i direktno Draganu Čoviću, no po diplomatskom protokolu, američki državni sekretar obraća se ličnostima koji su na istoj poziciji kao i on.

Ono što jeste neuobičajeno jeste da se Blinken, pored rata u Ukrajini, haosa na Bliskom istoku i trenutnog rata koji SAD faktički vode protiv Huta u Jemenu, bavi nekim plinovodom zanemarive dužine u Bosni i Hercegovini.

No, za SAD južna intekonekcija ima dvostruku vrijednost odnosno interes je dvostruki. Prvo, kroz tu plinsku interkonekciju trebao bi u BiH po prvi put doći američki LNG ukapljeni plin. Drugo - to će smanjiti jačinu poluge koju imaju Rusi u BiH preko plina, kao jedini dobavljač.

Dakle, strateški je ovaj projekt od velikog interesa za SAD, ne samo ekonomski već i geostrateški i politički.

A, da je tako moglo se već čitati iz izjava američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja koji je Čovića direktno prozvao da ovaj projekt blokira iz ličnih i sitnih političkih interesa.

Čović, kao što je poznato, insistira na tome da se formira kantonalno preduzeće sa sjedištem u Mostaru koje bi upravljalo cijelim plinovodom. Stav stranaka Trojke kao i SAD jeste da to treba raditi kompanija BH Gas koja ima sve što je potrebno - od ljudskih, stručnih do materijalnih kapaciteta.

Motivi za Čovićevu blokadu postali su još nejasniji kada je obznanjeno da je Trojka spremna HDZ-u prepustiti i mjesto direktora BH Gasa čime bi faktički bilo obesmišljeno formiranje nove kompanije koju bi HDZ kontrolirao, jer bi tako pod svojom šapom imao BH Gas. Ali, Čović ni na to nije imao pozitivan odgovor, a motivi za blokadu ostali potpuno zamagljeni.

Pismo koje je dobio Konaković iz SAD će biti poslano i hrvatskom ministru vanjskih poslova.

Povezani članci