Politika

NOVI ŠAMAR ČOVIĆU: Nisu sve hrvatske ruke za vlast jeftine

HDZ 1990 sinoć je održao vanredne unutarstranačke konsultacije u vezi s ponudom HDZ-a da budu dio nove parlamentarne većine kako bi se nadoknadile nedostajuće ruke NES-a i S BiH. Odgovor se neće svidjeti Čoviću.

- Možemo biti dio rješenja u okviru hrvatskog nacionalnog legitimiteta. To znači da HDZ 1990 mora biti pozicioniran sukladno izbornom rezultatu na svim razinama u Bosni i Hercegovini, moramo dati doprinos završetku tog programa koji su partneri dogovorili da bismo utjecali na aktivnosti koje će raditi te vlade, ako su naše ruke potrebne za tu vladu, poručio je nakon sastanka Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović je poručio kako HDZ 1990 neće sudjelovati u nikakvoj novoj platformi ili alijansi o čemu špekuliraju pojedini mediji.

Nakon što su NES i S BiH povukle ručnu za imenovanje nove Vlade F BiH Čović je nedostajuće ruke potražio u HDZ-u 1990 i HNP-u livanjskog premijera Ivana Vukadina. Tom prilikom Čović je ponizio predstavnike ovih stranaka nudećči im jedno ministarstvo s tim da imenuju kadar iz reda Ostalih. Njegov pokušaj da i dalje ostane jedini "legitimni" predstavnik Hrvata nije najbolje dočekan.

U međuvremenu Vukadinov HNP je bar za sada složio novu parlamentarnu većinu u Livnu opet bez HDZ-a.

Nakon stavova NES-a i S BiH došlo se u situaciju da bez ostalih hrvatskih stranaka Trojka i HDZ nemaju potrebnu većinu u Predstavničkom domu F BiH za imenovanje Vlade F BiH. To je izazvalo paniku u redovima HDZ-a pred moguće nametanje novih odluka Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda federalnog parlamenta Damir Džeba upozorio je na opasnost da Bošnjaci potpuno preuzmu vlast u F BiH.

Time se Visokom predstavniku jasno šalje poruka da je HDZ-u neprihvatljivo bilo kakvo rješenje u kojem glas Predsjednice F BiH Lidije Bradare ne bi bio ključan za imenovanje Vlade F BiH. 

Povezani članci