Politika

MURPHYEVA PORUKA DODIKU: SAD neće stajati po strani, priča o samostalnosti samo nanosi štetu

Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH, izjavio je kako je stav američke ambasade oko obilježavanja neustavnog dana RS-a jasan.

On kaže da obilježavanje tog praznika nije legalno, i to "ne zato što je to rekao Michael Murphy, već Ustavni sud Bosne i Hercegovine".

- Ustav Bosne i Hercegovine prilično je jasan; entiteti, a tu je i entitet Republika Srpska, moraju raditi u skladu sa odlukama institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda bez obzira sviđaju li im se ili ne, rekao je Murphy.

Ističe kako priča o secesiji ne može donijeti ništa dobro Republici Srpskoj.

- Postojanje Bosne i Hercegovine je zakonska, istorijska činjenica. Ne možete to promijeniti, ne možete poželjeti da to jednostavno nestane. Dakle, kada akteri u Banjaluci prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu, multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kada lažno tvrde, izlažu lažne tvrdnje sa kompetencijama države ili kada tvrde ili žele de fakto de jure samostalnost, ništa dobro iz toga neće proizaći, a krajnji rezultat je šteta po Republiku Srpsku i cijelu zemlju, kazao je on u intervjuu za Srpskainfo.

Američki ambasador je jasno rekao kako SAD neće stajati sastrane i gledati kako neko razara BiH.

- Moja zemlja je čvrsto posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Takođe, podržavamo Dejtonski okvir, prosperitetnu demokratsku Bosnu i Hercegovinu koja se sastoji od dva entiteta, Brčko Distrikta, tri konstitutivna naroda, i ostalih građana. Mi nećemo stajati sa strane i gledati kako neko razara ili pokušava uništiti Bosnu i Hercegovinu, poručio je Murphy.

 

Povezani članci