Politika

MEHMEDOVIĆ PALI ALARM: Trojka igra po Dodikovim i Čovićevim notama, NATO put zaustavljen

Dugo očekivani sastanak vladajuće koalicije u BiH, nakon sastanka na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima, održan je sastanak i u zgradi Parlamenta BiH. Sastanak je uslijedio nakon niza posjeta zvaničnika EU i NATO-a Bosni i Hercegovini vezanih za euro-atlantske integracije BiH i ispunjavanje obaveza na tom putu, poručuju iz stranke Naprijed! Šemsudina Mehmedovića.

Svim ovim posjetama prethodi niz turbulentnih godina u političkom životu BiH, a posebno se ističu prijetnje teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine koje dolaze od lidera RS-a Milorada Dodika i njegovih političkih sljedbenika.
Neposredno prije ove diplomatske ofanzive visoki predstavnik u BiH je poručio političkim liderima, ako ne bude dogovora o poboljšanju integriteta izbornog zakona, slijedi nametanje izmjena izbornog zakona BiH kako bi se zaštitio integritet izbora.

Uvjereni u ozbiljnost njemačkog diplomate čelnici vladajuće koalicije na nivou BiH sastali su se na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima, da bi nakon toga javnost saznala da su sami sebi dali rok zavrišiti izmjene izbornog zakona do kraja februara tekuće godine i na taj način su kupili vrijeme kako bi izbjegli intervenciju OHR-a.

Međutim, na tom sastanku bilo je mnogo više priče o problemima koji tište Dodika i Čovića nego o evropskoj budućnosti BiH.
Ključne teme su bile strane sudije u sudu BiH, izbor hrvatskog člana u Predsjedništvo BiH i personalne promjene u CIK-u. Ono što se tamo dogovaralo djelomično je naišlo na osudu međunarodne zajednice, a u potpunosti na osudu opozicije u Federaciji BiH, kao i dijela medija.

Šta je to što se zamjera čelnicima “trojke”?
– Konstantno popuštanje, prije svega Draganu Čoviću
– Pristanak na asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH
– Pristanak na eliminaciju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ( zahtjev Milorada Dodika)
– Apsolutna šutnja o NATO integracijama BiH

Koraci koji su uslijedili u političkom i parlamentarnom životu BiH nakon sastanka u Bakincima:

– Zakon o sprečavanju pranja novca nije usvojen u Domu naroda Parlamenta BiH, blokirao ga SNSD
– Usvojen zakon u VM ,na prijedlog Nenada Nešića,da stranci mogu biti državni službenici
– Na prijedlog HDZ-a,u VM usvojen zakon kojim se rješava budućnost zeta Dragana Čovića na poziciji direktora BHANSA
– Sve što je predložila “trojka” nije usvojeno, čak ni prijedlog vezan za problem nestale djece koji je u parlamentarnu proceduru uputio Predrag Kojović

Nakon posljednjeg sastanka izjave političkih lidera vladajuće koalicije samo su više uopštene i usmjerene prema “blagostanju” koje nas očekuje nakon njihove borbe za “naš boljitak”.
Ono što se može iščitati nakon svega, lideri su ostali na istim pozicijama kao u Bakincima, samo su izmijenili tajming kad koji zakoni trebaju da budu promjenjeni, izašlo se “trojci” u susret da oni zakoni koji problematični za njih idu koji dan kasnije, ne sumnjajte ni trenutka da se Dodik i Čović nisu osigurali za svaku varijantu.

Jednu jako zabrinjavajuću činjenicu svi prešućuju i guraju pod tepih, NATO integracije BiH su u potpunosti zaustavljene od strane vladajuće koalicije. Plan reformi koji se treba slati u sjedište NATO-a na godišnjem nivou nikad nije ni razmatran ni poslat. Napomene radi, ni jedna zemlja nije postala članicom EU, a da prethodno nije bila članicom NATO-a, upozoravaju iz stranke.

Povezani članci