Politika

MEHMEDOVIĆ PALI ALARM: Federacija ponovo bankomat za Dodikove prohtjeve

Pola budžetske godine prolazi a budžeta za 2024. godinu ni na vidiku.


Bio je to slučaj i ranije ali sada kada su vrata Evropske unije otvorena i kada nam stoje na raspolaganju novci EU za konkretne projekte, parlamentarna većina se kocka sa razvojnom komponentom države, ocijenio je u izjavi za Fenu državni poslanik i predsjednik novoformirane stranke Naprijed! Šemsudin Mehmedović.

Po njegovim riječima, sada su jasni i novi politički uvjeti iz Republike Srpske da se uzmu i sredstva od akciza oko kojih koeficijenata se nije moglo dogovoriti i dijeljena su po privremenim rješenjima kao i sredstva sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje.

- A kako sada stvari stoje neće se nikad moći dogovoriti zbog ogromne štete koja se pravi Federaciji od strane RS-a... Tim povodom usvojena je Inicijativa u PSBiH, da se angaẓ̌ira vanjska revizorska kuća da utvrdi činjenicno stanje, a što ministar (finansija i trezora Srđan) Amidžič opstruira. Spoljna revizija nije urađena 16 godina iako je to obaveza po zakonu o indirektnom oporezivanju - kaže Mehmedović.

Stoga nije izvjesno, smatra Mehmedović, da budžet bude u parlamentarnoj proceduri još dugo ako se bude insistiralo na principijelnoj raspodjeli, a ako trojka i HDZ naprave 'deal' sa SNSD-om onda je Federacija 'ponovo bankomat za Dodikove prohtjeve'.

Da bi BiH mogla početi povlačiti obećana sredstva od Evropske unije u iznosu od 1,8 milijardi eura potrebno je usvajanje državnog budžeta.

Povezani članci