Politika

LUDA KUĆA U FEDERALNOM PARLAMENTU: Težak udarac SDP-u, Miletić dobio nenadanu podršku

Izabrani su članovi Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Federacije BiH, pet Bošnjaka i pet Hrvata.

Procedura izbora je izvršena danas u nastavku konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a sve treba da ovjeri Centralna izborna komisija BiH.

Iz reda Bošnjaka su izabrani: Safet Softić (SDA), Šefik Džaferović (SDA), Džemal Smajić (SBiH), Kemal Ademović (Narod i Pravda) te Dženan Đonlagić (Demokratska fronta).

Pet izabranih Hrvata su: Zlatko Miletić (Za nove generacije), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić, svi iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kao i Ilija Cvitanović (HDZ 1990).

Naime, NiP i SDP nisu podržali Zlatka Miletića. No, glasovima NES-a (q), ZnG (q) i Berine Fejzić, Miletić je ipak postao delegat u Domu naroda PS BiH.

Džemala Smajića (SBiH) su podržala dvojica delegata NES-a, jedan SBiH-a i jedan SDA. Preostali delegati osmorke (NiP 5 i SDP 2) su podržali Kemala Ademovića iz NiP-a (4 glasa), i Elvira Karajbića iz SDP-a (3 glasa). Tako je SDP ostao bez bošnjačkog delegata

Ilija Cvitanović iz HDZ-a 1990 je postao delegat u Domu naroda PS BIH. HDZ BiH ostaje na tri delegata u Klubu Hrvata. SDP BIH neće imati nijednog delegata u Domu naroda PS BiH.

Nakon ove sjednice, započela je nova, posvećena između ostalog, budžetu Federacije BiH za 2023. godinu.

 

Povezani članci