Politika

LORD PEACH SASJEKAO SVE U KORIJENU: RS neće biti država, Srbija na potezu

Republika Srpska ne može biti nezavisna država, a Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji, poručio je u razgovoru za Hrvatsku novinsku agenciju (HINA) Lord Stuart Peach, posebni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan.

 

London "osuđuje prijetnje" odcjepljenjem RS i nastavlja podržavati dejtonski sporazum, rekao je Peach.

Peach je u razgovoru za HINA-u prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar te zemlje, britanski izaslanik je "i dalje zabrinut", posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje odcjepljenja RS.

London te prijetnje osuđuje i poručuje da je RS legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i "nezavisna država" kakvom ju želi učiniti njen predsjednik Milorad Dodik, kazao je Peach.

"Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku skupinu", rekao je Peach.

Peach je naglasio kako je danas zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti i novih sukoba "važnije nego prije" ne dodavati nove rizike području zapadnog Balkana te ne dopuštati onima koji žele destabilizirati to područje, poput Rusije, da u tome uspiju.

U današnjem "svijetu moramo biti budniji nego ikad", rekao je Britanac koji opasnost za stabilnost vidi u lažnim vijestima i teorijama zavjere radi kojih stanovnici počinju stvarati stavove "iza kojih ne stoje činjenice".

Rusku agresiju na Ukrajinu Peach je proglasio napadom na evropske vrijednosti, zbog čega je ključno da Evropa ujedinjeno stane u njihovu obranu.

Povezani članci