Politika

KOMŠIĆ NEMA DILEME: Dodik neće stati, nema više izvlačenja za EUFOR

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je izlazak pristalica Milorada Dodika na proteste na međuentitetskoj liniji u BiH i rekao "da to tako ide kada se ne povuku pravi potezi u pravom trenutku".  

- Očigledno su i Schmidt i drugi predstavnici međunarodne zajednice iskoristili priliku koju im je dao onaj zakon koji je nametnu upravo Schmidt. Na Dodiku vježbaju autoritet. Kada govorimo o Dodiku, ruku na srce, ali do sada je bilo bezbroj prilika i s pravom je Tužilaštvo trebalo puno ranije da reguje. Međutim, to gledanje kroz prste od strane prije svega pravosuđa pa i međunarodne zajednice dovelo je do toga da Dodik pokazuje da mu niko ništa ne može. Reakcije na ovo što se dešavalo su bile takve da su jednostavno dale Dodiku vjetar u jedra. Sve ono što je uradio Schmidt, izostanak rekacije EUFOR-a, izostanak rekacije drugih prdstavnika međunarodne zajednice u BiH pokazali su da mogu da krše Ustav i da nameću stvari preko noći. U ovom slučaju to daje Dodiku puno vjetra u jedra i ja mislim da on neće stati na ovome – kazao je Komšić.

Regirao je i na saopćenje EUFOR-a u kojem se navodi da "niko od bh. vlasti nije tražio reakciju".

- EUFOR ima svoj mandat koji je definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom. Njemu ne treba ničiji zahtjev. Oni su tu da reaguju i da štite sve ono što jeste Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i slobodu kretanja. Ako će se oni zaklinjati da niko od vlasti nije tražio zahtjev, dobit će sljedeći put zahtjev. I šta će uraditi? Bezbroj puta kada je trebala pomoć stanovništvu BiH, tražena je od EUFOR-a i od NATO štaba, ali ništa nisu preduzeli. Mislim da je ovo dosta licemjerno ponašanje od strane onih koji komanuju i upravljaju EUFOR-om u BiH. Ako im je trebao zahtjev, dobit će ga sljedeći put kad Dodik ovo opet organizuje, pa da vidimo šta će uraditi – naveo je Komšić.

Željka Cvijanović u Doboju je izjavila kako je ovo zapravo početak onoga što slijedi, a Komšić na to kaže:

"Sve ono što se godima propuštalo da se radi od strane pravosudnih organa pa i međunarodne zajednice pa su sada dotjerali cara do duvara. Kada su vidjeli da Dodik ne poštuje njihov autoritet, tek su onda pokrenuli tu cijelu priču oko optužnice. Trebalo je Dodika optužiti za rušenje Ustavnog poretka, a ne pokazvinje srednjeg prsta Schmidtu. Onda se desi ovo i svi imaju mlaku rekaciju. Naravno da će Dodik nastaviti".

Ako stranci nešto pozitivno urade za nas okej, dodao je Komšić, ali mi da smo 1992. godine čekali da nam pomogne međunarodna zajednica ne bi nas bilo.

- Sve bi bilo sravnjeno sa zemljom i ne bi sada sjedili ovdje. Teško je postići razumijevanje za takav stav, pogotovo u odnosima sadašnje političke vlasti u BiH. Na koga se imate osloniti ovdje kada je riječ o rekciji organa? Tužilaštvo reaguje na ono što traže stranci. Koju instituciju državnu vi možete upotrijebiti kada su sve ključne pozicije date Dodiku u ruke – zaključio je Komšić.

Povezani članci