Politika

HELEZ UDARIO PO MILETIĆU: HDZ trlja ruke, Osmorka u vatru gura Berinu Fejzić

Kandidat za ministra odbrane BiH Zukan Helez dušebrižnicima je poručio da Osmorka neće prepustiti četvrtog delegata u Domu naroda BiH HDZ-u. Uspostava vlasti poljuljala je i odnose unutar koalicije pa Helez nije mogao da ne kritikuje Zlatka Miletića iz Novih generacija koji je između ostalog i zbog njega rekao da neće podržati Vijeće ministara BiH u kojem sjede presuđivani ljudi, ali i oni protiv kojih se vode istrage. 

PIŠE: ERNAD METAJ             (LJUDSKI.BA)

Osmorka pod pritiskom javnosti čini se ipak neće kalkulisati sa izborom hrvatskih delegata u Dom naroda BiH.Ipak, neizvjesnost postoji jer iz ove grupacije dolaze dva kandidata Zlatko Miletić iz Novih generacija i Jugoslav Brdar iz SDP-a. Upravo je kandidatura Brdara ranije dovođena u vezu činjenja ustupka HDZ-u jer činjenica je da su na ovaj način podijeljeni glasovi Osmorke.

- Mislim da je sad najinteresantnije koga će Osmorka delegirati u državni Dom naroda, u Klub Hrvata, mislim da će to biti Jugoslav Brdar, da je tako dogovoreno. Istaknuti član SDP-a, tako da od onih najava ovih dušebrižnika da ćemo mi prepustiti HDZ-u tog delegata, to nije točno”, kazao je Helez.

Ranije je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković potvrdio da će Jugo imati glas ove stranke. 

- Potpuno je čista situacija da mi imamo ruke za jednog delegata u Domu naroda u Klubu Hrvata, SDP već ima prijedlog i ime o kojem ovih dana razgovaramo i NiP će podržati to ime. Istina je da u našoj koaliciji bilo i drugih prijedloga kolega, ali mislim da treba prihvatiti političku okolnost da SDP kao najjača stranka i pobjednica u našoj koaliciji ima pravo da predlaže, istakao je Konaković.

Matematički ne izgleda sve baš tako idilično. Zlatko Miletić je bio zajednički kandidat NES-a i Novih Generacija za državnog poslanika, a iz ovih stranaka dolaze dva delegata u Domu naroda F BiH. NES ima razloga da podrži Miletića jer bi ako bude izabran dobili novog poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH koji bi zamijenio Miletića. Tako iz Osmorke ostaju dva sigurna glasa za Brdara.

Stvari je dodatno zakomplikovao Helezov napad na Miletića u kojem je rekao da mu je on gori od svih ostalih. 

- Ja sam Zukan Helez, Musliman Bošnjak, mama Hava i otac Osman, Muslimani-Bošnjaci, i nikad to neću promijeniti, kako sam rođen tako ću preseliti na onaj svijet.Miletić je to mijenjao, radio šta je radio, neću da se spuštam na taj nivo.Ima li gore kazne za čovjeka kada promjenite vjeru, naciju i ne želim na tako nešto nisko da se spuštam, rekao je Helez.

Miletiću zamjera što kao direktor FUP-a kojeg je kako kaže doveo SDP nije puno uradio u borbi protiv kriminalaca koji su zloupotrijebili privatizaciju, a kasnije kada je došla SDA ostao na poziciji da završi neke stvari.

HDZ ima 14 zastupnika i sa njima može računati na tri sigurna delegata jer je potrebno najmanje četiri glasa da bi neko sigurno bio izabran.

Što se tiče Doma naroda na razini Bosne i Hercegovine, što se tiče HDZ-a, to će biti Dragan Čović, Marina Pendeš, Ivo Vincetić i Zdenko Ćosić, znači kandidiramo i imat ćemo četiri predstavnika u Domu naroda Bosne i Hercegovine u ime HDZ-a”, govorio je Dragan Čović.

Da su iznenađenja moguća ne sumnja SDP-ov delegat u Domu naroda F BiH Irfan Čengić.

- Po matematici i logici, HDZ bi trebao imati tri, HDZ 90 jednog i stranke oko Osmorke jednog. Vidjet ćemo šta će se dešavati na tajnom glasanju, dosta smo puta bili iznenađeni”, navodi Čengić.

HDZ 1990 i HNP su kandidovali Iliju Cvitanovića i on ima četiri sigurna glasa. Matematika kaže da je ključ hoće li Osmorka ili HDZ imati delegata kod Berine Fejzić iz Goražda. U njenu se ruku uzdaju u HDZ-u, ali i na drugoj strani. Zbog podjele u Osmrici može se desiti da prođe delegat sa tri glasa. Naime ako imaju sigurna četiri delegata sa četiri glasa. Ostaje sedam glasova, 2 HDZ, četiri Osmorke i Berina Fejzić. HDZ ima dva sigurna, Miletić dva i Jugo dva. Da je Osmorka jedinstvena HDZ ne bi imao šanse, ovako sve je moguće, a krivca će svi tražiti u drugome.

 

Povezani članci