Politika

DODIK STIGAO NA KRAJ PUTA: Više mu ni Vučić ne može pomoći, i Čović rekao "NE"

Predsjednik bh. entiteta RS i lider SNSD-a, Milorad Dodik sastao se u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na održanom sastanku su razgovarali i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Nakon održanog sastanka održana je konferencija za medije gdje su Dodik i Vučić otkrili sve detalje sastanka. No, i ovog puta je Dodik najavio “samostalnost RS-a.

“Hvala Vučiću što uvijek nađe vremena da razgovaramo o bitnim projektima. Razgovarali smo o aeorodromu u Trebinju, hidroelektrani Buk Bijela, kao i drugim značajnim projektima. U svakom slučaju upoznao sam predsjednika sa problemima unutrašanjim BiH, koji su vrlo teški. Situacija je komplikovana i opterećena zahtjevima da se razgradi Dejtonski i Ustavni položaj RS”, kazao je Dodik.

Između ostalog, kazao je zbog čega su prema njegovom mišljenju kulminirali problemi.

“Kulminirali su problemi kada je došao cinični zahtjev da se postavi imovina, kako bi oni rješavali tu imovinu. Rekao sam da ukoliko se bude insistiralo na tome i ne bude riješilo šta će se desiti. Blokadom koju su napravili za imovinu, mi nismo u mogućnosti da razgovaramo sa investitorima, a dovedene su u pitanju koncesije. Sve ono što hoćemo je da se poštuje Ustav BiH”, kazao je Dodik.

Potom je dodao:

“Poštivanja Dejtonskog sporazuma u BiH i njene cjelovitosti, ali i poštivanja prava RS-a. Došli smo do trenutka da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti RS, ukoliko se ne riješi pitanje imovine i druga ključna pitanja koja su nama data Ustavom. Mi smo rekli da pratimo stav Srbije po pitanju NATO, to je i naša politika. Nismo za to da nas podmuklim radnjama da smo dovedeni u pitanji da nešto moramo prihvatiti”, kazao je Dodik.

Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanja oko situacije na Kosovu, rekao je da je su Srbi već upoznati sa svim što je ponuđeno. Osvrnuo se i na neke projekte o kojima je razgovarao sa Miloradom Dodikom.

Vučić je najavio i dodatnu pomoć opštinama na teritoriji Federacije, ali i RS.

Prema njegovim riječima Dodik ga je upoznao sa njegovim viđenjem stanja u BiH i o odnosu prema RS, te borbi i pokušajima RS da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

U ime Srbije rekao sam da mi smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja BIH i razumije se RS i da ćemo uvijek podržati dogovor sva tri konstitutivna naroda uz poštovanje Dejtonskog sporazuma”, rekao je Vučić.

STIGLA ODBIJENICA IZ MOSTARA

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HNS-a nakon koje se obratio lider HDZ-a Dragan Čović. Govorio je o istupima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, o odcjepljenju i o prekinu NATO puta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nekoliko dana je, podsjetimo, rekao da će od predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović tražiti prekid svake saradnje sa NATO-om do okončanja sukoba u Ukrajini, Čović je tada kazao da je BiH ipak „svakim danom sve bliža“ alijansi. Danas je to isto ponovio.

“Aktuelna politička situacija je proizvela da neko nešto izjavi. Ne pada mi na pamet da to komentiram. Moj stav je jasan. Euroatlantske ambicije BiH nemaju alternativu. Nije nama tajna da predstavnici RS ne žele iz NATO. Mi smo svaki dan bliže NATO savezu”, ponovio je Čović.

“Nismo nikad o tome razgovarali, nikad nismo treću stranu stavili u bilo kakav kontekst. Nije nikad ništa slično kazano u mom društvu. To se može vezati uz situaciju između Srbije i Kosova. Dodik ima taktiku kako se ponašati u medijima, da bi zadovoljio svoje potrebe. Trebamo prije shvatiti da je ovo nedjeljiv prostor i da on mora imati evropsku budućnost kada je naš kandidatski status u pitanju”, istaknuo je Čović.

Sve se događa u vrijeme kada Republiku Srpsku trese besparica i velika kriza jer na naplatu stiže kredit težak više od 600 miliona eura, a novca iz Srbije je sve manje. Dodik je uporno pokušavao medijsku pozornost preusmjeriti na zapaljive teme poput secesije i prekida odnosa s američkom i britanskom ambasadom te uputio poziv HDZ-u BiH da skupa sa dužnosnicima iz RS-a napuste državne institucije, no i tu je stigla odbijenica.

Težak period je pred Miloradom Dodikom, a iako je glavni tužilac Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić priznao da je najveći dio optužbi za negiranje genocida odbačen, Ljudski.ba saznaje kako će Dodik ipak biti saslušan za negiranje genocida u Srebrenici, ali i negiranje zločina na Markalama, zbog kojih je protiv njega tužbu podigao Zlatko Miletić.

Povezani članci