Politika

ČOVIĆ NA MUKAMA:Trojki postaje sve veći teret, a Dodik gura po svome

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je najavio kako će partneri u federalnoj vlasti tokom idućih dana intenzivirati pregovore oko izmjena Izbornog zakona.

-Izborna reforma je nužna zbog ispunjavanja 14 europskih prioriteta, a mogla bi biti ključna i za dobivanje zelenog svijetla za otvaranje pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom u martu, danima ponavlja Čović.

-Intenzivni razgovori na najvišim političkim razinama oko izmjena Izbornog zakona kreću idući tjedan, najavio je tako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Svjestan i sam da je istekao dogovoreni rok od šest mjeseci nakon uspostave vlasti tokom kojega se trebao dogovoriti novi Izborni zakon.

Osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja kroz Predsjedništvo BiH te kroz federalni i državni Dom naroda uz uvažavanje svih presuda domaćih i međunarodnih presuda bit će osnova razgovora partnera na vlasti, kazao je Čović.

-No, pitanje je koliko će zahtjevi hrvatske strane biti opterećenje za stranke "Trojke" koje su pod kontinuiranim pritiskom SDA i DF-a, kaže za stranačku RTVHB novinar Milan Šutalo, medijska perjanica Čovićevog HDZ-a.

Osim suštinskih izmjena Izbornog zakona, u istom paketu bi trebalo riješiti i važno pitanje integriteta izbornog procesa, odnosno tzv. tehničke izmjene Izbornog zakona. Mostarski politolog Martin Mikulić, također blizak Čovićevom HDZ-u, smatra kako će na tim pitanjima vjerovatno insistirati stranke "Trojke", ali i da ti zahtjevi nisu nimalo sporni, kao što ne bi trebali biti sporni ni Čovićevi zahtjevi.

Izborni zakon se može mijenjati uz natpolovičnu većinu u državnom Zastupničkom domu i Domu naroda. Međutim, eventualna reforma koja bi dirala u Ustav BiH traži dvotrećinsku većinu, do čega se jako teško može doći, a na šta je Čović i ranije potvrdio, jer se njegov strateški partner Milorad Dodik protivi bilo kakvoj promjeni Ustava BiH.

Povezani članci