Politika

BURA U TUZLI: Premijer Halilagić na ledu, ništa od budžeta

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o privremenom finansiranju. Nacrt budžeta skinut je sa dnevnog reda dva dana prije same sjednice i to baš kada je Klub zastupnika Stranke demokratske akcije izašao sa svojim prijedlozima ‘teškim’ oko 76 miliona maraka. Je li riječ o realnim potrebama ili je ovo rezultat unutarstranačkih previranja, na šta aludira opozicija?

Klub zastupnika SDA tvrdi da se njihovi zahtjevi odnose na jačanje sigurnosnog segmenta društva i robnih rezervi Tuzlanskog kantona te da za sve navedene stavke imaju opravdan razlog. Ovo bi, smatraju, trebalo biti zajednička mjera svih aktera vlasti. Uprkos brojnim komentarima o unutarstranačkim nesuglasicama, tvrde da je većina stabilna.

„Ovo je dobra prilika da sve ono što smo uočili u tekućoj godini pokušamo uvesti i u narednu i tu apsolutno nema mjesta špekulacijama da je to neko međustranačko potkusurivanje itd.“, kaže Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK-a.

S druge strane, premijer Irfan Halilagić, koji je inače kadar SDA, djeluje kao da u prijedloge i potrebe koje su navele njegove stranačke kolege nije bio ranije upućen. Dobar dio predloženih mjera, kaže premijer, zahtijeva  analizu i studiju izvodljivosti, a ne samo osigurana sredstva. Prvo treba razmotriti mogućnosti i utvrditi jesu li zahtjevi realni.

„Možemo konstatovati da u ovom momentu nisu realni, ali, naravno, za dobar dio bilo kojih mjera, između ostalog, i ovih koje se spominju, ukoliko one zaista predstavljaju politički stav i potrebu, mogu se naći određena kompromisna rješenja“, poručuje Halilagić.

Iako premijer optimistično najavljuje da će budžet, ipak, biti usvojen do kraja januara iduće godine, odluka o privremenom finansiranju je usvojena za prva tri mjeseca. Opozicija kritikuje ovaj potez kazavši da će to smanjiti određena izdvajanja.

"Svaki dan imate inflaciju. Očekujem da ćemo u budžetu povećati neka izdvajanja shodno troškovima života. Dok se ne usvoji budžet, to nećemo moći, nego će biti kao prošle godine i time ispaštaju građani TK-a“, ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Aktuelna je i priča o tome da bi trenutna situacija mogla biti rezultat unutarstanačkih nesuglasica te želje da se smijeni premijer Halilagić. Ako vlast tvrdi da je stabilna, zašto nije u rutinsku aktivnost pretvorila usvajanje budžeta, pitanje je koje postavlja novinar u penziji Zlatko Dukić.

„Očigledno je da se radi o previranjima unutar vladajuće koalicije i da su neki budžetski zahtjevi koji su preko noći, ako ne i preko koljena, ubačeni u budžetske projekcije, onda to izaziva sumnju, da ne kažem nemir“, dodaje Dukić.

Skupština je obilježena brojnim neodgovorenim pitanjima i to opet, na teret građana Tuzlanskog kantona. Polemiku je izazvala i tačka o amandmanima na Ustav TK-a prema kojima bi 'ostali' dobili pravo na imenovanje u rukovodstvo Skupštine. Suzdržani su bili zastupnici SDP-a i Naše stranke.

Povezani članci