Društvo

TUZLANSKI KANTON IZLAZI IZ PROMETNE BLOKADE: Prvi kilometri autoceste ove godine

Tuzlanski kanton bi ove godine mogao dobiti prve kilometre autoceste. Dionica Tuzla – Orašje, čija gradnja treba početi u drugoj polovici godine, dio je autoputa Beograd-Sarajevo i predstavlja ipsilon krak koji se veže na koridor Vc.

Ovim bi Tuzlanski kanton mogao izaći iz prometne blokade koja traje već dvije decenije, a kao garanciju da će se ovoga puta zaista krenuti sa radovima, iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine navode da je izdvojen novac za ovaj projekt.

"U ovom momentu je u fazi projektovanja, odnosno izrade projektne dokumentacije, na dionici od Šičkog do Maoče, nekih 30 kilometara. Idejni projekat je već završen do Previla, nekih deset kilometara. Nakon toga bi trebao da ide elaborat o eksproprijaciji, nakon toga glavni projekat i, nadamo se, u ovoj 2023. godini da će Tuzlanski kanton konačno dobiti prve metre autoceste", navodi ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić.

Osim za prevoz ljudi i roba, kvalitetniji putevi važni su za privredu i turizam, kao i bolju povezanost Tuzle sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

"Radi se o dionici autoputa Sarajevo - Beograd, dakle kada ide u Beograd, ide u Bijeljinu, pa iz Bijeljine u Brčko i onda ovamo u Brčko i Orašje, a zatim ovamo u Tuzlu i Žepče. Važno nam je da se povežemo sa Zenicom i sa granicom, rijekom Savom. Važno je to za oba entiteta, za cijelu sjeveroistočnu Bosnu u kojoj živi milion ljudi", objašnjava predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije pri Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Imamović.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine vjeruju da će se ovom dinamikom sve potrebne pripreme za gradnju završiti, tako da u drugoj polovici ove godine počne izgradnja na relaciji Tuzla - Orašje.

"Vlada Federacije je obezbijedila sredstva za izgradnju ove autoceste, dijela autoceste u visini od 134 miliona KM. Obezbijedila je sredstva za projektovanje, sredstva za eksproprijaciju, tako da sredstva nisu upitna", kaže izvršni direktor u JP Autoceste FBiH Ešref Džafić.

Dionica Tuzla - Orašje jedna je od tri koje su u različitim fazama pred izgradnju na području Tuzlanskog kantona, a koje u Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine smatraju prioritetnim u narednom periodu. Uz izgradnju brze ceste Tuzla-Doboj i ceste Tuzla-Zvornik, najavljuju da bi najmnogoljudniji kanton mogao uskoro biti i najveće gradilište, kada je u pitanju cestovna komunikacija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Povezani članci